Csak a fiatalok fele készül nyaralni

2013.08.01. 11:05
Az átlagos magyar fiatal belföldön, vízpart mellett tölt el egy hetet szabadság gyanánt. A külföldre utazók többsége is a vizet, a tengerpartot keresi, de sokan választják az aktívabb nyaralást kirándulással, túrázással. Átlagosan 76 ezer forintot szánnak a nyaralásra, amit többségük 3-6 hónap alatt spórol össze.

A nyár első hónapjában a 19–29 év közötti fiatalok 47 százaléka mondta, hogy volt már vagy megy idén nyaralni. Azok aránya, akik idén várhatóan nem jutnak el nyaralni, az országrészeket tekintve Kelet-Magyarországon a legmagasabb, 61 százalék. A többség, 66 százalék 7 napot vagy kevesebbet nyaral, az ennél hosszabb nyaralás inkább csak a budapestiekre jellemző – derül ki a K&H pályakezdők jóléti index kutatási adataiból.

16 százalék külföldre

Ami az úticélokat illeti, belföldre a megkérdezettek 38 százaléka készül. A Balaton és más vízpartok lehetnek nyertesei ennek, mert a belföldre utazást tervezők 77 százaléka készül víz mellé nyaralni. Kirándulás, túrázás 38 százalékuk terveiben szerepel. A férfiak 33 százaléka bulizna, a nők ezen a téren visszafogottabbnak tűnnek, csak 14 százalékuk töltené mulatozással a nyaralást. Zenei fesztiválokat 20 százalékuk nevezett meg nyaralási célként.

Külföldre utazást a válaszadók 16 százaléka említett, a budapestiek negyede, a vidékiek 15 százaléka tervez pihenést más országban. A külföldre utazók körében a tengerpart a legnépszerűbb, a fiatalok 55 százaléka készül ide, de a kirándulás, túrázás is kedvelt a körükben, 42 százalék említett ilyen programtervet. Aktív sportolásra külföldön szinte csak férfiak vágynak, majd negyedük töltené el ezzel a szabadságát.

76 ezer forint

A nyaralást a leggyakrabban párban tervezik a fiatalok, 56 százalékuk nyilatkozott így. Nagyobb társasággal inkább a férfiak nyaralnának – 29 százalék –, szemben a nők 16 százalékával.  Átlagosan 76 ezer forintot szánnak a nyaralásra, a férfiak valamivel magasabb összegeket – 89 ezer forint – említettek, szemben a nők 69 ezer forintjával. Ezt az összeget az aktív keresők 73 százaléka egymaga teremti elő, a diákoknak mindössze 26 százaléka tesz így, az ő nyaralási költségeik nagyobb részét vagy teljes egészét a szülők finanszírozzák. Aki maga teremti elő a pénzt, annak jellemzően spórolnia kell rá, többségük 3-6 hónapot gyűjt erre a célra.