Kínában terjeszkedik a Richter

2013.08.01. 10:13
Bár csökkent a legnagyobb magyar gyógyszeripari vállalat profitja, a várakozásoknál így is sokkal jobb volt a második negyedéve, és az árbevétel is stabilan bővült a külföldi terjeszkedésnek köszönhetően – derült ki a negyedéves jelentésből.

A Richter összesen 9,5 milliárd forintos nettó profitot, valamint 92 milliárd forintos árbevételt ért el az idei második negyedévben – tette közzé a gyógyszeripari vállalat. A nyereség jelentősen elmarad, az árbevétel viszont közel tíz százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A profit főleg a pénzügyi sor miatt esett vissza, az üzemi eredmény viszont – az értékesítési és a k+f költségek visszaesése miatt – javult.

Magyarországon enyhén emelkedett a Richter forgalma, amiből arra lehet következtetni, hogy lassan stabilizálódni kezd a hazai gyógyszerpiac. Külföldön Kína és a FÁK-régió volt a húzóerő, Ororszországban rekordárbevételt termelt a Richter, Ukrajnában pedig több, mint 20 százlalékkal többet adtak el termékeikből.

A Concorde elemzői kommentárja szerint "az első féléves operatív eredmény messze kedvezőbb, mint ami az éves eredmény-előrejelzésünkből következett volna; a társaság véhetően túljutott a mélyponton, az eredményessége fokozatosan javulhat a jövőben az új termékeknek köszönhetően." Az Equilor szerint kedvező, hogy "a bruttó fedezeti hányad a profitabilitás stabil erősödését mutatta", ám a nettó eredmény csalódás, a pénzügyi soron a kedvezőtlen devizaárfolyam mozgások nyomán elszenvedett 4,2 milliárd forintos veszteség miatt.

Közelmúltban felaprózott részvény jól reagált a jelentésről, és komoly pluszban indult csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén.