Varga: csak átmeneti a forint gyengülése

2013.08.02. 06:17

Nem a devizahitelek forintosítása az egyetlen, a kormány által támogatott felvetés a Magyar Bankszövetséggel folytatott tárgyalásokon - nyilatkozta Varga Mihály a Magyar Hírlapnak. A gazdasági miniszter szerint a devizahitelek kivezetése is hozzájárul majd a forint erősödéséhez.

Varga a lapnak azt mondta, a forintosítás mellett szóba került a hitelek részleges forintosítása is, vagy éppen az árfolyamgát konstrukciójának megerősítése. Arra a felvetésre, hogy szakértők szerint pont a devizahiteles csomag hírére gyengül a forint egy hete, Varga Mihály kifejtette: a forint gyengülése remélhetőleg csak átmeneti lesz, és pont a devizahitelek kivezetése, az IMF-kölcsön visszafizetése, illetőleg a 2014-es költségvetés, a gazdasági növekedés beindulása stabilizálja majd a gazdaságot és vele együtt a forint árfolyamát.

A gazdasági növekedési kilátásokkal kapcsolatban úgy vélte, az eddigi részadatok tükrében semmi sem veszélyezteti a 0,7 százalékos idei GDP-bővülést. "Sőt egy kicsit felette is lehetünk", a bővülés jövőre a másfél százalékot is meghaladhatja - tette hozzá.

A gazdaságpolitika jövőjét illetően kijelentette: strukturális reformokra nincs szükség, a nagyobb területeken pont azok lezárása zajlik, a gazdaságpolitikában stratégiai változások nem lesznek. "Most a fenntartható gazdasági növekedésre koncentrálunk" - mondta.

Ahogy arról már írtunk, a választási kampány egyik meghatározó témája lehet a devizahiteles-ügy. Újabb indulatokat kiváltó bírósági döntések várhatók, ami a Fidesznek kifejezetten bosszantó lehet. Ezért a dolog már sokkal inkább politikai, mintsem gazdasági ügy. A kormány szeretné minél tovább napirenden tartani a témát, a bankoknak ezért csütörtökön olyan jelzést küldött, hogy nem készül gyors, néhány nap alatt elfogadható mentőcsomag bejelentésére.  • Tippek
  • Bankszámla