Már megint új tulajdonosa van a tőzsdepalotának

2013.08.05. 07:28

Négy éve áll üresen a Magyar Televízió korábbi székháza, a fővárosi Szabadság téri épületet birtokló kanadai cég csődje egyezséggel zárult, így egy luxemburgi alaphoz került a patinás épület. A bíróság egy évvel az eljárás megindítását követően hagyta jóvá a csődegyezséget. Az 50 ezer négyzetméter alapterületű épületet még 2006-ban vásárolta meg 4,5 milliárd forintért a kanadai Tippin Corporation az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-től, ezt követően 2009-ig az MTV bérelte vissza a székházát.

A lerobbant épületre impozáns terveket készítettek, többfunkciós hasznosítást álmodtak a kanadaiak, a beruházás azonban el sem indult. Az épület tulajdonosa, a Tőzsdepalota Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. 24 millió euró hitelt vett fel az MKB Bank Zrt.-től, a cég bevételei azonban a tévé kiköltözésével szinte nullára csökkentek, így törleszteni sem tudott.

A tavaly augusztusban bejelentett csődeljárás után az MKB követelését egy luxemburgi székhelyű befektetési alapra engedményezte, így a Futura Funds SICAV Plc lett a cég, illetve az épület meghatározó tulajdonosa, a korábbi fejlesztő Michael Tippin legnagyobb hitelezője. A bíróság mostani döntésével az ismeretlen áron gazdát cserélt hitel tulajdonrésszé alakult.

Az egykori tőzsdepalota 2015-ben befejeződő átalakítására a korábbi bejelentések szerint mintegy 100 millió eurót, azaz 30 milliárd forintot szánt volna a kanadai befektető. Az épület ugyanakkor a legutóbbi, 2011-es értékbecslés szerint is mindössze 40 millió eurót, 12 milliárd forintot ér. Nem tudni, hogy a Futura − Tippinnel vagy nélküle − belekezd-e fejlesztésbe, esetleg továbbadja a védett épületet.