Csányi titkos Mol-tárgyalásokat vezet?

Portfolio
2013.08.06. 09:55

Egy horvát lap arról számolt be, hogy hónapok óta titokban folynak a tárgyalások a Mol és a horvát kormány között, melyen minden lényeges kérdést érintettek már a felek. A lap információi szerint magyar részről a tárgyalásokat maga Csányi Sándor vezeti, aki a hazai olajcég igazgatóságának alelnöke, írta a portfolio.hu.hu.

A Jutarnji List szerint hónapok óta folynak titokban a tárgyalások a Mol és a horvát kormány között, melyen már minden lényeges pont érintésre került, többek között a Mol irányítási joga, vagy az INA stratégiája. A lap megjegyzi, a tárgyalások konstruktív légkörben zajlottak.

A lap azt is megjegyzi, az OTP jó eséllyel felvásárlási ajánlatot tehet a horvát postabankra (Postanska Banka). Azt, hogy a két fél között konstruktív tárgyalások zajlanak, a közelmúlt fejleményei egyáltalán nem támasztják alá, az elmúlt hetekben érezhetően nőtt a feszültség a Mol–INA-ügy kapcsán.

Július 11-én került ismét napirendre a Mol és a horvátok közti viszony, miután a korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség, az USKOK honlapján közzétette, Horvátország július 1-jei európai uniós csatlakozása új feltételeket teremtett ahhoz, hogy biztosítsák a gyanúsított megjelenését a vizsgálati eljárásban, tekintettel a tagországok között a büntetőügyekben megvalósuló igazságügyi együttműködésre.

Így nemzetközi jogsegély keretében kérést küldtek az illetékes magyar szervekhez, hogy nyújtsanak át első kihallgatásra szóló idézést a gyanúsítottnak. Az USKOK hozzáfűzte, hogy a választól függően fog majd dönteni arról, milyen további eljárást kövessen az európai elfogatóparancs esetleges kiadásával kapcsolatban. Az USKOK közölte ekkor azt is, hogy július 4-én döntött arról, folytatja a tavaly decemberben leállított nyomozást Hernádi Zsolt ellen.

Ezt követően érezhetően izzani kezdett a levegő Horvátországban, a horvát pénzügyminiszter ugyanezen a napon közölte, nehéz tárgyalásra számítanak a Mollal a részvényesi megállapodás megváltoztatásával kapcsolatban.

Ezután pedig a Mol tervezett intézkedései ellen szakszervezeti tüntetések zajlottak az INA-nál. A horvát olajcég egyik szakszervezete, az INAS követelte a kormánytól a Mol kötelezettség-szegésének megállítását az INA-val szemben, továbbá azt, hogy akadályozza meg a kiskereskedelem kiszervezését az INA-ból.

Múlt héten egy érdekes fejlemény érkezett a Mol–INA-ügyben: osztrák források szerint a hazai olajtársaság akár el is adhatja az INA-ban lévő tulajdonrészét, ha a horvátok elképzeléseit, köztük a tervezett nagyberuházásokat megakadályozzák.