Nőtt az ipari termelés

2013.08.06. 09:47

2013 júniusában – előzetes adatok alapján – az ipari termelés 0,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, közölte kedden a KSH. A munkanaphatástól megtisztított index 1,7 százalékkal emelkedett. A termelés az év első hat hónapjában 1,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index júniusban 1,2 százalékkal nőtt.

KSH közlése szerint a járműgyártás, ill. annak exportja húzta az ipari termelést, miközben a legtöbb alágazat gyengén teljesített. A járműgyártás felfutása megfelel a várakozásunknak, mivel a Suzuki június elején visszatért a kétműszakos termeléshez. A következő hónapokban is a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, mivel az Audi autógyára júniusban állt termelésbe, ami fokozatosan futhat fel.

Suppan Gergely a Takarékbank elemzője szerint a kilátásokra nézve bíztató, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak. Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg idén az Audi győri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett 3 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása.