A devizahitelesek messze elkerülik Ócsát

2013.08.07. 08:25 Módosítva: 2013.08.07. 08:26

Bár a beköltözők jól érzik magukat, és elégedettek, szinte biztosan csonka marad az ócsai szociális lakópark – mondta a Népszabadságnak Horváth Tamás ócsai alpolgármester, aki szerint a település ennek ellenére nyert az ügyön. Megépülhetett a bölcsőde, újabb csoportszobákkal bővíthették az óvodát.

Az egykori külterület jelentősen felértékelődött, az állami pénzen kiépített infrastruktúra ugyanis kívánatos helyszínné tette a környékbeli vállalkozások számára. S végre vezetékes víz lesz Alsópakonyon is, aminek kiépítésére eddig nem volt pénze a településnek.

A kormány hivatalosan jövő év tavaszára halasztotta a folytatásra vonatkozó döntést, de a beruházás információink szerint aligha folytatódik. A projekt a tervezettnél sokkal többe került, sokkal lassabban valósult meg, ráadásul a házak háromnegyede még mindig üresen áll. A többször meghosszabbított bérlői pályázat második fordulójának júniusi zárása óta csak három újabb jelentkező akadt. Augusztus végéig legfeljebb a házak fele talál gazdára.


Egyelőre az is kétséges, hogy a megépült nyolcvan házat be tudják-e népesíteni, nemhogy az eredetileg tervezett ötszáz épületet. Holott az első forduló óta teljesen felpuhították a pályázati feltételrendszert: minden árverésre kijelölt ingatlan tulajdonosa bekerülhet a programba, függetlenül attól, hogy devizahiteles volt, vagy sem. Az anyatelepülés közintézményeitől öt-hat kilométerre épült zárványnegyedbe azonban még lasszóval sem sikerül bérlőt fogni, hiába igyekszik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.