A GVH engedélyezte a gáztároló államosítását

2013.08.07. 12:26 Módosítva: 2013.08.07. 17:31

A GVH az E.On államosításával kapcsolatos eljárásában megállapította, hogy a földgáz kereskedelem nem alkot egységes árupiacot. A korábbi vizsgálataihozhasonlóan a villamos energia-termelést és nagykereskedelmet - az Európai Bizottsággyakorlatával egyezően - azonos árupiacként kezelte. Az MVM részesedése azonban részesedése egyetlen földgázzal kapcsolatos szegmensben (elsődleges beszerzés, gáz értékesítése kereskedőknek,erőműveknek, ipari fogyasztóknak) sem haladja meg a 20 százalékot - közölte a GVH. Így megengedték, hogy az MVM megvegye a E.On földgázkereskedő cégét és földgáztározót birtoklót is.

A tranzakció keretében az MVM Zrt. kiváltja a társaságok jelenleg fennálló tulajdonosi kölcsöneit is, ezeket a tranzakció zárásakor fizeti meg az eladó részére. Az MVM Zrt. a tervek szerint részben saját, részben pedig külső forrásokból finanszírozza a tranzakciót - tudatta a cég.

"A két vállalat megvásárlásán felül a szerződő felek rögzítették azt, hogy az MVM vételi opcióval élhet a Panrusgáz Zrt. azon részvénypakettjének megszerzésére is, amely az E.ON Ruhrgas International GmbH tulajdonában van. Az E.ON Földgáz Trade Zrt. hosszú távú gázbeszerzési szerződéseivel több különböző forrásból biztosítja Magyarország igényeit. A szerződések közül kiemelkedik az orosz hosszú távú gázbeszerzési megállapodás" - közölték.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója 2012. november 30-án írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON-csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.

Az MVM-csoport tevékenysége kiterjed a villamosenergia-termelés, az átvitel, a rendszerirányítás és az áram kereskedelem területére, azaz egy vertikálisan integrált vállalkozáscsoportnak tekinthető, amely a villamosenergia-piachoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is végez. 2011-től a földgáz nagy- és kiskereskedelem is a tevékenységei közé tartozik, azonban részesedése egyetlen szegmensben (elsődleges beszerzés, gáz értékesítése kereskedőknek,erőműveknek, ipari fogyasztóknak) sem haladja meg a 20 százalékot - közölte a GVH.

Bár a kormányzati politikusok csökkenő rezsiköltségekről, növekvő ellátásbiztonságról, az extraprofitok korszakának a végéről nyilatkozgatnak, önmagában a Trade megvétele egyiket sem hozza majd magával.

A cég, amit 2006-ban az E.On a Moltól vett meg, jelentős vagyonelemet nem tartalmaz, egy nagyobb irodai helyiségbe össze lehetne csomagolni a vállalat egészét. Ráadásul az állami árszabályozás miatt szinte folyamatosan veszteséges, egyetlen értékelhető része egy még a Moltól örökölt, a Gazprommal kötött hosszú távú gázszerződés, amely azonban 2015-ben lejár.

 E.ON Földgáz Trade Zrt. (milliárd forint)
   2006  2007  2008  2009  2010  2011
Mérleg szerinti eredmény -46,4 50,7 -12,6 -15,2 -6,5 -0,6
Üzemi eredmény -40,3 50,5 15,2 11,2 -9,9 32,9
Árbevétel 825,5 784 947,4 795,5 679,8 793,3

Magyarországon az EFT a földgáz kiskereskedők/kereskedők, jellemzően egyetemes szolgáltatók, ipari fogyasztók éserőművek számára értékesíti. Az E.ON Földgáz Storage Földgáztározó a Magyarországon található földgáztárolótelepein gáztárolási tevékenység végzésére jogosult.