Nálunk kezdődik az európai szüret

2013.08.07. 08:33 Módosítva: 2013.08.07. 08:38

A dél-balatoni Csabagyöngyével kezdődik a szüret Európában - mondja Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonosa. A hungarikumnak számító szőlőfajtából az országban egyedül ezen a borvidéken termelnek jelentős mennyiséget.

Ebből a fajtából 2001-óta, évente átlagosan 200 ezer palackot készítenek. Noha sokan még mindig azt gondolják, hogy hetekig kézzel szüretelnek és lábbal tapossák a szőlőt, majd újabb napokig fejtik hordókba, a valóság azonban teljesen más. Az uniós forrásokból megvásárolt, közel százmillió forintos szőlő-kombájn, akár 10 hektárról is egy nap alatt betakarítja a szőlőt, a bort pedig azonnal palackozzák, ennek köszönhető, hogy már néhány hét múlva  polcokon is lesz Európa első újbora.

Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonos-ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben tartott sajtónak is nyilvános szüretelésén elmondta: a korai érésű illatos szőlő ülönlegessége, hogy az év első európai boraként már néhány héten belül forgalomba kerül.

A bor azért is kerülhet a szüret után gyorsan az asztalra, mert kíméletes szőlőfeldolgozással, hideg erjesztés és szűrés után azonnal, érlelés nélkül palackozzák. Hozzátette: a friss szőlő ízét megőrző bornak stabil piaca van a könnyű, gyümölcsös borokat kedvelők körében, a fajtát egyre több külföldi is ismeri! Az idén kifejezetten jó minőségű termésért az előző évi kilónkénti 100 forintnál többet nettó 110 forintot fizetnek.

Varga Bálint hozzátette: korábban közel 24 hektáron termesztettek Csabagyöngyét a környéken, de az egyre nagyobb igényeknek köszönhetően a gazdák folyamatosan megújítják az elöregedett ültetvényeket.