Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Soha ennyi cég nem szűnt meg nálunk

2013.08.07. 12:14
Csaknem 10 ezer cég szűnt meg az elmúlt három hónapban Magyarországon, korábban soha nem töröltek még a nyilvántartásból ennyi céget egyetlen negyedév alatt. A nemzeti dohányboltok miatt ugyanakkor sok új vállalkozást is alapítottak ebben az időszakban.

Az elmúlt három hónapban 9813 cég szűnt meg Magyarországon, ez soha nem látott rekordnak számít. Ehhez foghatóan sok cégbezárást hozó negyedévet utoljára 2010 júliusa és szeptembere között tapasztalhattunk, de akkor is csak 9300 céget töröltek a cégbíróságok. A mostani megszűnési hullám azonban az adatokat közlő Opten céginformációs szolgáltató szakértői szerint hamarosan elcsitulhat.

graf

„Valószínűnek tűnik, hogy a következő fél-egy évben csökkeni fog a törlések száma, mivel az idővel megszűnéshez vezető új eljárások, vagyis a frissen közzétett felszámolások, végelszámolások és kényszertörlések száma az elmúlt hónapokban visszaesett, és ez idővel meglátszik majd az eljárásokra pontot tevő törlések számán is” – mondta Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt három hónapban nem egészen 10 000 feltehetően megszűnéssel záruló cégbírósági eljárás vette kezdetét, ebből egyaránt 3000 volt a felszámolások, illetve a kényszertörlések száma és 4000 a végelszámolásoké. Összehasonlításul 2012 tavaszán csak végelszámolási eljárásból 11500 indult az országban, feltehetően ennek eredménye a mostani törlési hullám.

A megszűnési rekord mellett az elmúlt három hónapban ismét megugrott a cégalapítások száma is. Ebben közrejátszott az is , hogy március-áprilisban a cégbíróságokat lefoglalta az új alapító okiratok feldolgozása, az elmaradt munkát pedig májusban pótolták, de nem hagyta érintetlenül a statisztikákat a nemzeti dohányboltok alapítása sem.

Májusban és júniusban összesen 1273 olyan céget jegyeztek be, amely főtevékenységként jelölte meg a dohányáru-kiskereskedelmet, ez pedig jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az utolsó három hónapban kétszer annyi – összesen 13 747 darab – cég bejegyzését tegyék közzé a cégbíróságok, mint egy évvel korábban.