A bankok javaslata nem fog tetszeni Orbánéknak

Portfolio
2013.08.08. 15:37

Több elemében sem felel meg a kormány elvárásainak a bankszövetségnél készülő devizahiteles-javaslatcsomag, amelyet a szervezet az augusztus 20-i hosszú hétvége után mutat majd be a kabinetnek, idézi a Portfolio.hu a Figyelőt. Pedig Varga Mihály és Rogán Antal már jelezte, hogy kompromisszumos megoldás híján ősszel a kormány egyoldalúan dönt a devizahitelesek megsegítéséről.

A kormány a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek forintra váltását kérte a hitelek futamidejének rövidítése mellett, kikötve, hogy az állam anyagilag nem akar részt venni a mentőcsomagban. A hetilap banki forrásai ezt „megoldhatatlan feladatnak” nevezték. A szövetségnél formálódó javaslatcsomag nem veszi figyelembe a hitelek futamidejének rövidülésére vonatkozó kívánalmat, amelyhez ugyanakkor a minisztérium ragaszkodik.

Az állami közreműködés hiányát sem tudják elképzelni a bankok, a bankszövetség különböző modelljei ugyanis 400–600 milliárd forintra becslik a forintosítás költségeit. A modellek közötti eltérés lényegében a figyelembe vett forintosítási árfolyamok közötti eltérésen alapul. A piaci árfolyamon történő forintosításnak nincs realitása, hiszen ezzel az ügyfelek a jelenleginél is rosszabbul járnának. 

Úgy tudni, a kormány végleg döntött arról, hogy csak a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket vezeti ki, ami egyébként az MNB részéről 6–8 milliárd eurónyi devizatartalék elégetésével járna a meglévő közel 34 milliárdból. Ugyanakkor a szabad felhasználású jelzáloghitelek között is bőven akadnak hosszú futamidejű, nagy összegű hitelek, amelyeket ugyanúgy lakáscélra használtak fel az ügyfelek. 

„A bankárok (...) egyelőre nem okosabbak, mint az újságolvasók, a kormány szándékairól az eddigi tanácskozásokon nem derült ki annál több, mint amit a tisztviselők a sajtón keresztül nyilvánosságra hoztak” – teszi hozzá a hetilap.

graf