Nem tudott bővülni az export

2013.08.08. 09:54

2013 júniusában az export euróban számított értéke 3,0, az importé 0,3 százalékkal csökkent a tavalyi értékekhez viszonyítva, álla KSH friss jelentésében. A külkereskedelmi mérleg 3,7 milliárd eurós többlete az év első hat hónapjában 61 millió eurós javulást mutatott 2012 azonos időszakához képest. 2013. júniusban – első becslés szerint – a kivitel értéke 6,7 milliárd eurót (1982 milliárd forintot), a behozatalé 6,2 milliárd eurót (1809 milliárd forintot) tett ki.

A külkereskedelmi mérleg többlete az év hatodik hónapjában 583 millió euró (173 milliárd forint) volt, ami 186 millió euróval (53 milliárd forinttal) kevesebb az előző év azonos hónapjához képest. A júniusi kivitel 75, a behozatal 72 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Nem túl jó hírek

A kivitel éves alapon számított 3 százalékos visszaesését annyiban nehéz értelmezni, hogy a keresztárfolyamok jelentősen elmozdultak az elmúlt egy év során, írja a Portfolio. a forint az euróhoz mérve 0,7 százalékkal leértékelődött, a dollárhoz képest azonban 4,3 százalékkal felértékelődött. Ugyanakkor mivel a kivitel domináns része euróban számolódik el, az ebben a devizában mért 3 százalékos éves visszaesés semmiképpen sem szép eredmény.

Ehhez képest még tulajdonképpen kedvezőnek mondható, hogy - amint fent jeleztük - a szezonálisan kiigazítva az előző hónaphoz képest mutatkozik némi gyarapodás.

Akadozik

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nagy dráma lenne az exportszektorunkkal, de annak növekszik a valószínűsége, hogy a tavalyi minta - ha kisebb mértékben is - az idén is érvényes lesz. Emlékezetes, hogy tavaly az autóipari kapacitások bővülése ellenére nem tudott bővülni sem az export, sem az ipar egésze, mert más ágazatok gyenge eredménye lehúzta a mutatókat. Most abban reménykedhetünk, hogy a jobb agrárterméssel is megsegítve az év második felében élénkülni tud valamelyest a kivitel, de robusztus bővülésre már az idén sem számíthatunk.

A kivitel akadozása a külkereskedelmi többletre is hatással van. Bár a többlet mértékére igazán nem lehet panaszunk, de a 2011-es történelmi csúcsot a következő két évben már nem sikerül megismételni. Az idén ehhez hozzájárul az is, hogy az import a szezonálisan igazított adataink szerint felkanyarodóban van. Ennek többféle oka lehet, akár az is állhat a jelenség mögött, hogy reexport célú készletfeltöltés zajlik, vagy a gazdaság belső motorjainak beindulása növeli az importigényt - vagyis a gazdaság élénkülését sugallja. Igaz, erre sajnos egyelőre kevés további jel mutatkozik.