Amiben sokkal jobbak vagyunk, mint Japán

Ez történt a gazdaságban az év 32. hetében

2013.08.11. 07:56

Technikailag vége a recessziónak, ami csak azért érdekes, mert nem a kormány mondja, hanem a GKI. Persze nem beszélnek növekedési fordulatról, de talán a gödör legmélyét már látta a magyar gazdaság. Bajok persze vannak, például az, hogy mindjárt elérjük az éves hiánycélt: kétszer akkora a költségvetés hiánya eddig, mint tavaly, ami az átvett önkormányzati adósságokból is fakad. Ez tavaly nem terhelte a közös kasszát.

Közben egy helyben toporgunk az államadóssággal: az első negyedévben 1000 milliárddal lett több, az IMF-előtörlesztéssel pedig csak átmenetileg csökken. De még mindig sokkal jobban állunk, mint Japán. A Valutaalapnak egyébként dollárban, euróban és fontban is fizetünk. A kilátásainkat viszont nagyon rontja, hogy a kormány gazdasági céljai tökéletesen ellentétesek, így nagyjából csak 30 év múlva lesz eurónk, de az is lehet, hogy soha.

Ki tudja hol áll meg?

A kilátásainkat szintén rontja, hogy a bankoknak Magyarországon nincs kedvünk növekedni, inkább a szomszédainknál fejlesztenek. Érthető, nem megy a nyereségtermelés: a magyar bankrendszer tízmilliárd forintos veszteséggel zárta a második negyedévet, és van olyan bank, ami elrontott mindent, amit csak lehetett.

Az ellenpólus az OTP lehetne, aminek annyi a pénze, hogy még terjeszkedne is. Na nem itthon, külföldön, most egy horvát bankprivatizációt érdekli Csányiékat, és persze a föld. A Moody's szerint továbbra sincs rendben a magyar bankrendszer, rossz a működési környezet és nehézkes a tőkeszerzés a hitelminősítő szerint.

 
 32. heti záró  31. heti záró
 BUX 18 706 18 443
 OTP 4 491 4 400
 Mol 16 450 16 765
 Richter 3 700 3 520
 Magyar Telekom 326 317

De mi sem úszkálunk a pénzben, nincs is kedvünk annyit vásárolni, mint tavaly, a kiskereskedelem forgalma csökkent. És nem tudott bővülni az export, sőt, visszaesett tavalyhoz képest, noha még mindig 583 millió eurós a külkereskedelem többlete.

Magas falak

Amire viszont érdemes lenne költeni, az az ingatlan. Nagyot lehet alkudni a lakásárakból, egyre többet kell várni a vevőkre, akik egyre olcsóbban vehetnek bármilyen ingatlant. Vidéken 20 százalékot is lehet alkudni, a családi házaknál 8 százalékot engednek, csak hogy megjelenjen a vevő, és még átlagosan 11-et, hogy vásároljon is. Utóbbira főleg az képes, akinek van önrésze, aki képes nem csak dolgozni, hanem megtakarítani is. Az utóbbi annyira fontos, hogy egy jó állásért minden második magyar külföldre költözne. A görögök után egyébként a magyarok közül gondolják a legtöbben, hogy a hazájukban nincs biztos munkahely.

Úgyhogy spórolunk, spórolgatunk, ahol csak lehet. Az okos devizahitelesek meg is takarítottak vagy 15 milliárd forintot, a felügyelet szerint eddig közel 160 ezer devizaadós kért rögzített árfolyamú törlesztést. Az állami segélylakás viszont nem túl népszerű, a devizahitelesek messze elkerülik Ócsát, ahol a házak háromnegyede üres. Talán a kormány új adósmentő csomagját várják, amivel egyelőre az a gond, hogy a bankok javaslata nem tetszik Orbánéknak.

Ahogy az útdíj sem tetszik a vállalkozóknak. A fuvarozók szerint van még mit javítani a rendszeren, tovább kéne pofozgatni az útdíjrendszert, amit ötezer cég fizethet olcsó hitelből. A dolgot mindenki érezni fogja, ugyanis az élelmiszerboltban is megfizetjük az útdíjemelés árát. A termelői piacon viszont kevésbé, mert ott nem kell száz kilométereket fuvarozgatni az árut.

Viaszszárnyak?

Az útdíj egy dologra biztosan nem volt jó: nem lettünk tőle boldogabbak. Sőt, az OECD szerint nincs boldogtalanabb a magyarnál, az oroszok, a törökök és a görögök is boldogabbak a szervezet felmérése szerint. Vigasztaljon mindenkit, hogy kiderült, mi az óriási gazdaság képlete: meglepő, de nem szabad nagy vagyont örökölni, és bele kell vágni egy technológiára épülő saját vállalkozásba.

Mondjuk indítsunk egy légitársaságot, ahogy a Sólyom, ami charterezni fog. A cég ugyan olcsón lízingelhető gépekkel indul, de már tárgyal 22 vadonatúj Airbusról. Amit a versenytársak nem igazán hisznek el, a Wizz Air jól neki is ment a Sólyomnak.

Ahogy sok cég a falnak: soha ennyi biznisz nem szűnt meg, az elmúlt negyedévben tízezer céget döntöttek be, de sok új is alapult, döntően az új trafikcégek, akik egyáltalán nem panaszkodhatnak, nem úgy, mint a cigi nélkül sorra bezáró újságosok. Vagy a termelők, akiknek százmilliárdos kárt okozott a forróság, legalábbis ezt állítják ők.

Napos oldal

Ex-Közgép-cég a pénztárgépügy nyertese: a RacioNet konzorciumokban nyert el több milliárd forintnyi megbízást az adóhivataltól. A cég korábban Közgép-tulajdon volt, ami nem mellesleg újabb sikereket ért el az utakon: hét szerződést köt az állam a Közgéppel, a Strabaggal és a Swietelskyvel 75 milliárd forintról. Ha már a kasszák: nagy siker az online pénztár a horvátoknál, mert a rendszer kibuktatja a csalókat, így a vállalkozók sokkal többet kell adózzanak. Ahogy a balatoni szállásadók is, de biztosan nem bánják: a tónál lényegében minden szobát kiadtak, még a színvonaltalan helyek is szinte azonnal beteltek az irgalmatlan hőségben. Sokkal több a turista mint tavaly ilyenkor, ugyan kevesebb a német és az osztrák, de több izraeli és amerikai nyaral nálunk.

Ja, és egy nő lehet a világ legfontosabb pénzembere.