Az NGM felturbózná a babakötvényt

2013.08.12. 13:33
A hagyományos babakötvény teljes érdektelenségbe fulladt. A kormány ezért most egy új, unortodox állampapírt kínál azoknak a szülőknek, akik a gyerekük számára takarékoskodnának. Kérdés, hogy bejön-e?

Az új babakötvényről ősszel szavazhat a parlament. A kormány egy eddig ismeretlen, unortodox befektetési konstrukciót hozna létre. Van olyan elemző, aki bankbetéthez, van, aki megújulása miatt zártvégű befektetési alaphoz hasonlítja.

Az Origo kérdéséire az NGM elmondta, hogy a tervek szerint az új babakötvény egy 19 éves futamidejű, 1 forint névértékű, az inflációhoz kötött kamatozású állampapír lesz, amelynek évente kifizetett kamatát automatikusan újra befektetik.

Az állam továbbra is minden befizetéshez 10 százalékot, de legfeljebb évi 6000 forintot hozzátesz majd. A támogatás ezért akkor használható ki teljesen, ha valaki havi 5000 forintot tesz félre a gyereke számára, aki 18 éves korában juthat hozzá a lekötött összeghez.

Ha az állam 3 százalékos prémiumot fizet, és a szülő végig 5000 forintot tesz be havonta, a kamatos kamatokkal 1,8 milliója gyűlik össze a gyereknek 18 éves korára (ez lesz a megtakarítás mai értéke, ténylegesen az infláció miatt pár százezer forinttal nagyobb összeg szerepel majd a számlán). Egy ekkora összegből már lehet nyelviskolát, tandíjat, albérletet fizetni.