Fizettünk az IMF-nek, tényleg szabadok vagyunk?

2013.08.12. 12:52 Módosítva: 2013.08.12. 12:55

A Kormány törlesztette az IMF-nél még fennmaradt hitelét - közölte az NGM. Az IMF meghatározása alapján 3 devizanemben: dollárban, euróban és angol fontban egyenlítette ki tartozását a magyar állam. A végtörlesztéshez 1,1 milliárd dollárt, 500 millió eurót és 260 millió fontot utalt át az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Ez összesen 2,15 milliárd eurót jelent. Ebből 1,8 milliárd euró 2013-ban, és 300 millió euró pedig jövőre az első negyedévben járt volna le. Egy nagyon kis rész, mintegy 50 millió euró maradt volna a harmadik negyedévre.

Miből fizettünk?

Részben abból a pénzből, amit lehívtunk az IMF-től, de megmaradt, aztán a februári eleji dollárkötvény kibocsátásból, illetve a Prémium Euró Magyar Államkötvényből befolyt pénzből. Pótlólagos kötvénykibocsátásra nem volt szükség.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy tavaly és idén is sikerült a piacról finanszírozni a költségvetést, így nincs szükség finanszírozási oldalról az IMF-re.

Jelentős siker, hogy a pénzügyi válság ellenére a magyar kormány az elmúlt három évben el tudott idáig jutni, törleszti a 2008-ban az előző kormány által felvett hitelt és még jelentős tartalékai is maradnak. Szerinte az előtörlesztéssel mintegy 3,5 milliárd forint kamatköltséget takarítottunk meg.

Ez akkor már a szabadság?

Természetesen nem, az talán elérhetetlen, és nem is kell célja legyen egy országnak, hogy teljes adósságállományát leépítse. Már csak azért sem, mert ez súlyos károkat okozhat, hiszen az erőltetett törlesztés miatt - amire egyébként sem lenne pénzünk - kevesebb pénz marad mindenféle más állami költekezésre, így ez a gazdasági növekedésen is nagyon látszana.

A kormánynak ugyan fut egy hosszú távú adosságcsökkentő projektje, ennek célja a GDP arányos tartozások 50 százalékra szorítása, de a programról, illetve az azzal párhuzamosan tervezett gazdasági felzárkozásról pont a múlt héten írta le Oblath Gábor közgazdász, hogy a kettő együtt lehetetlen lesz. Már csak azért sem, mert az államadósságunk nagyon nagy - az ábra utolsó oszlopa a március végi állapotot tükrözi.

 

Az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgató-helyettese szerint az IMF-előtörlesztés csak rövid távon, átmenetileg csökkenti az államadósságot és annak GDP-hez mért arányát, kb. 2,2 százalékkal. Borbély László András szerint év végére a 2012. év végi szint (79,2 százalék) alatt alakulhat az adósságráta. Az NGM honlapján minden nap frissülő adósságnyomás-mérő 79,43 százalékon áll.

Pedég pár hete még jócskán 80 százalék felett voltunk, amivel az európai középmezőnyben vagyunk. A gond inkább az, hogy régiós versenytársainkhoz képest állunk nagyon rosszul.