Két nap, és indul a leépítés a Dunaferrnél

2013.08.13. 14:55 Módosítva: 2013.08.13. 14:56

Semmi sincs leegyeztetve, nem értünk egyet az elbocsátással - mondta az Index kérdésre Mucsi Zoltán a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetségének az elnöke. Elmondta, a vállalatvezetés csütörtökön indítja el az 1500 ember leépítésével járó folyamatot azzal, hogy a csoportos létszámleépítést hivatalosan is bejelenti a megyei Munkaügyi Központnál. A cég elbocsátandó alkalmazottai ezután még legalább 60 napig állásban maradhatnak - fogalmazott.

Szerinte érthetetlen, hogy a Dunaferr vezetői miért várják azt, hogy a cég nyereséges lesz az elbocsátások után. Azt elsimeri, hogy jövőre a leépítések miatt negyedévente kétmilliárd forinttal csökkenhetnek a kiadások, ez viszont a tavalyi 29 milliárdos nyereségből éves szinten csak 8 milliárdot tüntetne el - érvelt.

A cégvezetés júniusban jelentette be, hogy jelentős leépítésre készül a vállalat. Akkor azt mondták, akár a fehérgalléros dolgozók 30-40 százalékától is megválhatnak. A cégcsoportnál összesen több mint 7500 ember dolgozik (ebből a Dunaferr 5200 embert foglalkoztat), és a leépítés várhatóan a termelési részt kevésbé fogja érinteni. Mucsi szerint azt még senki nem tudja, hogy kiket menesztenek, ezért a munkatársak közül most szinte mindenki állása elvesztésétől tart.

Az utóbbi évek gazdasági válsága az acélipart sem kímélte, Európában az acél iránti kereslet csak 2012-ben 6 százalékkal csökkent. Az orosz tulajdonos nagy hiteleket halmozott fel, míg itthon a túlfoglalkoztatás jelent gondot. A válság pedig az acélipar legnagyobb magyarországi szereplőjét, a Dunaferrt is érzékenyen érintette. A vezérigazgató korábban azt mondta: túl sok állandó költséggel szembesülnek a gyártás során, csak az adminisztráció leépítésével tudnak javítani a helyzetükön. A társaság 2009-től folyamatosan veszteséges, tavalyelőtt több mint 20 milliárd forint mínuszt termeltek 300 milliárdos árbevétel mellett. A cég teljes vesztesége 113 milliárd forint körül van, ezen belül az ISD Dunaferr vesztesége 50 milliárd forint volt az elmúlt két évben.