Az aszály újabb áldozata az alma

2013.08.13. 07:12

Nagyjából a tavalyi szinten alakulhat az étkezési célú alma termése idén, kisebb hiány azonban már most érezhető a piacon, ami várhatóan az árakat is felfelé hajtja majd - írja a keddi Napi Gazdaság.

A tavalyi aszályos év tapasztalatai alapján idén 500-700 ezer tonna között alakulhat az almatermés - mondta a gazdasági napilapnak Csizmadia László, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) gyümölcstermelői főbizottságának vezetője.

Tavaly a kezdeti 418 ezer tonnás termésbecslésnél végül kedvezőbb, 644 ezer tonna lett a leszüretelt termés. A bizonytalanság az idei várakozásokban is nagy, elsősorban a szárazság miatt, az azonban már bizonyosnak látszik, hogy a 2012-esnél magasabb, 80 százalékos lesz az ipari felhasználásra kerülő áru mennyisége.

Idén a kora tavaszi fagy, illetve a gyors virágzás, majd a nyár eleji viharok és jégverések, most pedig a napégés miatt minőségi és méretbeli problémák is lesznek az eredetileg étkezési piacra szánt terméssel.

Kisebb hiány már most érezhető az étkezési alma piacán, a gyengébb idei termés miatt várhatóan drágul majd a gyümölcs - tette hozzá Csizmadia. A betárolt, mintegy 85 ezer tonna gyümölcs már 2012-ben sem fedezte az itthoni igényeket, tavaszra pedig az inflációs statisztikában is komoly kilengést okozott - ez várhatóan így lesz idén is.

A termelők szerint a meleg miatt megkezdődött az étkezési célú nyári alma esetében a gyümölcshullás, egyes korai érésű fajtáknál pedig napégést okoz a hőség - mondta a Napi Gazdaságnak Szakács Roland, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége kertészeti tagozatának elnöke.