Már a nyugatiaknak sem megy a törlesztés

2013.08.13. 13:14 Módosítva: 2013.08.13. 15:05

Az eurózónában rekordszintre emelkednek az idén a nem teljesítő hitelek, arányuk elérheti a 7,5 százalékot, a helyzet azonban már jövőre javulhat és a hitelezés is bővülhet - állapítja meg az EY (korábban Ernst & Young) Európai Banki Barométere, amelyet kedden hozott nyilvánosságra a tanácsadó cég.

Seregdy Tamás, az EY üzleti tanácsadási szolgáltatások üzletágának igazgatója szerint a pénzügyi szektor teljesítménye szorosan összefügg az eurózóna jelenlegi gazdasági helyzetével. A jelenlegi helyzetben az eurózóna bankjainak egy jelentős része továbbra is a hatékonyság növelésére koncentrál, rövid távú költségcsökkentési és mérlegjavító intézkedéseket hajt végre a profitabilitás növelése érdekében.

Az EY előrejelzése szerint jövőre már javulás várható ezen a területen is, 2017-re pedig 4,3 százalékra csökkenhet a nem teljesítő hitelek aránya. A gyorsjelentés rámutat arra, hogy az idei visszaesést követően az eurózónában jövőre már lassan, de bővülni fog a hitelezés. 2014-ben a növekedés 3 százalékos lehet, a 2017-ig tartó időszakban pedig összességében 17 százalékos bővüléssel lehet számolni.

Az EY előrejelzése kiemeli, hogy az Európai Központi Bank (EKB) tervezett intézkedéseinek eredményeként akár 1500 milliárd euróval csökkenhet a pénzintézetek mérlegfőösszege az eurózónában.

Seregdy szerint Magyarországon a bankszektor éberségét a nyári és az őszi hónapokban is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelezési programjának gyakori változása, a tranzakciós adó emelése, a betétek adóztatása, a devizahitelek átváltásával kapcsolatos tervek tartják fenn.

A devizahitelek átváltásának kérdése további teherviselést, azaz tőkeigényt jelenthet egyes bankoknak, és megrendítheti a beléjük vetett bizalmat, amely akár középtávra is visszavetheti a hitelezést. Jó hír ugyanakkor, hogy a nyugtalan időszak ellenére egyes bankok célzott piaci fejlesztésekbe kezdtek, amelyeknek előnyei hamarosan láthatóvá válnak - tette hozzá.