Sportra költi a kormány a tartalékokat

2013.08.13. 08:11

Ismét hozzányúlt a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékhoz a kormány. A közlöny hétfői számában ugyanis négy kormányhatározat is megjelent, amely összesen 10 milliárd forinttal apasztja az általános tartalékot - írja a portfolio.hu.

Az egyik határozatból kiderül például, hogy a kormány megtárgyalta a kiemelt sportágak sportágfejlesztési koncepcióit és elfogadta azokat, valamint döntött a sportágfejlesztési koncepciók 2013. évi támogatásáról.

Ezek a tételek így néznek ki:

  • Az idei sportágfejlesztési koncepciók megvalósításához, valamint sportszövetségek adósságrendezése céljából a költségvetés általános tartalékának terhére a kormány 5,6 milliárd forintot juttatott,
  • emellett 2,7 milliárd forintot csoportosít át a Nemzeti Sportközpontok javára,
  • az állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztésére és fenntartására 144 millió forint jut,
  • az MNV ingatlanberuházás, ingatlanvásárlás jogcímre 101 millió forintot fordít.

Ezzel a határozatával összesen 8,7 milliárd forintot költött el a kormány a költségvetés idei (eredetileg 100 milliárd forintos) általános tartalékából.

Egy másik döntése alapján:

  • 61,2 millió forinthoz jut a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj 2013. évi kifizetésére.
  • 384 millió forintot csoportosított át a kormány az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes és a Liget Budapest projektekhez kapcsolódó beruházások előkészítéséhez.
  • A kkv-szektor hitelezésének elősegítése érdekében a kezességvállalási díjak költségvetési támogatásának növelésére 1000 millió forintot költ a kormány.

Ugyanebben a határozatban a kormány a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ létrehozására adott májusi 155 millió forintot visszahelyezte az általános tartalékba, majd a gazdasági társaságok által ellátott feladatok támogatására irányozta elő az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára.