Hernádi vállalná a horvátországi kihallgatást

2013.08.14. 16:16 Módosítva: 2013.08.14. 16:46

Ha a magyar és a horvát igazságügyi szervek megállapodnak abban, hogy Zágrábba kell utaznom, akkor oda fogok menni - nyilatkozta Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója a horvát Globusz című lapnak. A lap cikke szerint Hernádi arra számít, hogy egy esetleges horvátországi kihallgatás után a horvát nyomozó hatóság nem tartaná őt az országban. "Remélem, hogy hamarosan újra Horvátországban nyaralhatok."

A Globus ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy Hernádi ténylegesen megjelenne Horvátországban. Azt írják, a magyar kormány eddig sem tett eleget a horvát kérésnek, és valószínűleg ezután sem fog. Egyrészt semmilyen bizonyítékot nem látnak arra, hogy a Mol az INA-felvásárlását kenőpénzzel olajozta meg, másrészt a lap a magyar nemzeti érdekek védelmével magyarázza az ellenállást.

A Globus Hernádi feltételezett kenőpénz-ügyében hasonló verziót ír le, mint amit a Mol eddig már többször is felvázolt. Eszerint a Mol-vezér a horvát Dioki nevű vegyipari cég kisegítéséről tárgyalt Sanader kormányfővel 2009-ben.

A lap emlékeztet, hogy a horvát gazdasági miniszter két hete jelezte, hivatalos tárgyalást kezd a Mollal az INA-tulajdonban lévő horvát gáznagykereskedelmi cég felvásárlásáról. A Mol - ahogy itthon is szabadult a gáznagykereskedőtől (itt a vevő az E.On volt) - Horvátországban is ugyanezzel kísérletezik már 2009 óta. Ott a vevő az a horvát állam lenne, ami a felvásárlási megállapodást már többször felrúgta. A két ügy ugyan nem kapcsolódik össze, de elképzelhető, hogy a gáznagykereskedő körüli alkudozás - amit magyar részről Csányi Sándor, a Mol igazgatóságának alelnöke vezetne - a Hernádival szemben indított eljárásban is egy fontos ütőkártya lehet. A cikk kapcsán megkerestük a Molt, de a cég nem akarta kommentálni a horvát sajtóértesüléseket.

A Mol-INA-ügy részleteiről éshátteréről erre olvashat tovább.