Kikecmergünk a kátyúból

2013.08.14. 07:22

A bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves, előzetes adatait publikálja ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Londoni pénzügyi elemzők szerint másfél év óta először éves összevetésben is növekedhetett a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben. Elemzők úgy vélik, hogy a GDP a második negyedévben 0,3-0,6 százalékkal bővült 2012 második negyedévéhez képest.

A GDP az idei első negyedében 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest és 0,7 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest a szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint.

A KSH akkor úgy értékelte az adatokat, hogy az éves csökkenést alapvetően az ipar visszaesése okozta. Az első negyedéves adatot ugyanakkor több elemző a vártnál jobbnak, kedvezőnek értékelte, és részben kedvező folytatást jelzett előre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hangsúlyozta: technikai értelemben megszűnt a recesszió Magyarországon: "a számok a kormány korábbi számításait igazolták, amely szerint lassabb növekedés várható az első félévben, míg az év második részében javulhat a teljesítmény".