Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Nem forgatta fel a piacot az e-útdíj

2013.08.14. 07:35

Nem hozott érdemi változást a sztrádák használatában az elektronikus útdíj júliusi bevezetése – ismerteti a szerdai Napi Gazdaság.

A napilapnak Béni Gyöngyi, az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. szóvivője elmondta, hogy az első hét hónapban körülbelül ugyanannyi, 5,5 millió személyautóra érvényes e-matricát értékesítettek, mint egy évvel korábban, miközben azok a 3,5 tonnánál nehezebb, a D2, D3 és a D4 kategóriába tartozó tehergépjárművek vezetői, akik korábban e-matricát vásároltak, „átvándoroltak” az e-útdíj rendszerbe. Az elektronikus útdíj júliusi bevezetése utáni egy hónapban 14 milliárd forint útdíjat fizettek be a fuvarosok, augusztus első két hetével kiegészítve a szaldó 18,8 milliárd forinton áll.

A bevétel mintegy háromnegyede a viszonylati jegyekből származott, a fennmaradó részt a fedélzeti egységek segítségével teljesítették a fuvarozók.

Kibédi-Varga Lajos, az e-útdíj szakmai projektszóvivője a Napi Gazdasággal közölte: az eltelt két hétben tovább javult a fedélzeti egységgel fizetők aránya, ma már 40 ezer ilyen berendezést regisztrált az ÁAK és több mint 90 ezer a regisztrált tehergépjárművek száma. A szóvivő szerint az ügyfélszolgálatra (emailben és telefonon) érkezett észrevételek és panaszok száma töredéke a rendszer indulásakor tapasztaltnak.