Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

NGM: árverseny van a pénztárgépek piacán

2013.08.14. 17:32 Módosítva: 2013.08.14. 18:08

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint beigazolódtak a tárca reményei a pénztárgépeket érintő árverseny élesedésével kapcsolatban, közleményük szerint az engedélyezett gépek bővülésének hatása már most látszik a forgalmazók árképzésén.

A múlt héten újabb, online adatkapcsolatra képes pénztárgép jelent meg a piacon, így a pénztárgépcserére kötelezettek már négy engedélyezett típus közül válogathatnak - írja közleményében a minisztérium.

Jelenleg az Alt Cash Kft. engedélyezett pénztárgépét nettó 138 ezer forintért kínálja a piacon, aminek köszönhetően a lengyel Novitus gyártó is engedett az átadási árból, így a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft. és a Montel Informatika Kft. által forgalmazott pénztárgépek ára ugyancsak nettó 140 ezer forint körül alakul.

További árcsökkenésre számítanak

A minisztérium további árcsökkenéssel számol. Az NGM szerint várható, hogy a közeljövőben 100-120 ezer forint körüli áron is megjelennek majd pénztárgépek a piacon.

A minisztérium felhívja a pénztárgépcserére kötelezettek figyelmét arra, hogy online adatszolgáltatásra csak az a pénztárgépalkalmas, amelyet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) engedélyezett. Jelenleg a felsorolt négy forgalmazó termékei közül lehet válogatni, azonban az engedélyezett típusokat az MKEH a honlapján (mkeh.gov.hu) folyamatosan közzéteszi.

Tekintettel a számos visszaélési esetre, a tárca kéri a pénztárgépcserével érintett vállalkozásokat, hogy a megrendelést és előlegfizetést megelőzően, saját érdekükben győződjenek meg arról, hogy az értékesítő által ajánlott pénztárgépet az MKEH valóban engedélyezte.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerdai közleményében azt javasolta a jogosultaknak, hogy a támogatás igényléséhez szükséges egyedi kód beszerzését mielőbb indítsák el az adóhatóságnál, a pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges azonosító igénylésével együtt.

Más is nyert az ügyön

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a RacioNet Zrt. lett a főszereplő az online pénztárgépes rendszer belső fogadóbázisának kiépítésében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). A összességében több milliárdot érő gépparkot és a hozzátartozó szoftvereket a nemrég még Közgép-tulajdonban álló RacioNet Zrt. irányításával szállítják az adóhatóságnak.

A RacioNet elnöke az erős kapcsolati hátszelet úgy kommentálta: "dolgoztunk a környékükön, ezért jó forrásbevonásnak adódott".