Itt a kasszaügy másik nagy nyertese

2013.08.15. 19:31

A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete alapján csak olyan szolgáltató biztosíthatja a pénztárgépek adatkommunikációját, amely mindhárom magyar mobilcég hálózatát használhatja.

A pénztárgépek online bekötésére egyetlen magyar cég sem felelt meg, ezért külföldi SIM kártyákkal, drága roamingszolgáltatást igénybe véve közlekednek majd az adatok a kereskedők pénztárgépei és a NAV között. A rendelet megszületésével egy időben alapított cég, a Mobil Adat Kft. gyártja azt a SIM chipet, amellyel a biztosítható az adatátviteli kapcsolat, írta a Népszabadság. A kártyát a gépbe beforrasztva kell beépíteni, tehát kivehetetlen és kicserélhetetlen.

Szeptembertől a kiskereskedelemben csak az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépeket lehet majd használni, a NAV-ra nem kapcsolódott pénztárgép nem nyomtathat nyugtát. Az átállást azonban a NAV és a piaci szereplők közötti érdek-összefonódások kísérik. Mindeközben még azt sem tudni, mennyibe kerül az átállás a kereskedőknek, de annyi biztos, hogy sokba.

A chipet biztosító cég fő tulajdonosa a nebraskai MACC leányvállalata, a Euromacc volt, valamint Hauser Gábor és Brasnyó Péter.

Az idáig a négy engedélyezett pénztárgép közül háromban bizonyosan a Mobil Adat Kft. megoldását használják. A három engedélyes gép ugyanis lényegében ugyanaz. A Laurel, a Micra-Metripond és a Montel ugyanazt a lengyel gépet árulja, a Sagem adóügyi ellenőrző egységével és a Mobil Adat SIM chipjével. Érdekes módon azonban ez utóbbi cégből hirtelen eltűnt a Brasnyó Péter által vezetett Euromacc, helyére a pécsi Pap Kornél került fő tulajdonosnak, akinek néhány vendéglátásban érdekelt cég van a nevén, korábban két, ma már felszámolásban lévő társaságot jegyzett tulajdonosként, a pécsi Lingua Omnis és az A-Hotel Kft.-ket.

Nem csak Pap Kornél személye meglepő a Mobil Adat Kft.-ben. Abban ugyanis új ügyvezetőként – Brasnyó mellett – megjelent Mericskai Tibor Imre is. Ő pedig nem más, mint a Montel, az egyik engedélyes pénztárgép-forgalmazó tulajdonosa és ügyvezetője. Kérdés, hogy két versenypiacon dolgozó cég miért egy olyan társasággal lép partnerségre, s veszi igénybe a szolgáltatását, amelyet harmadik versenytársuk tulajdonosa és ügyvezetője igazgat? Ennyit számítanának az üzleti titkaik?

A kasszák piacán nem ez az egyetlen furcsa személyi összefonódás. A Mobil Adat egyik tulajdonosát, Hauser Gábort a privát életben sporttársi szálak fűzik a NAV nemrég kinevezett informatikai elnökhelyetteséhez, Vágújhelyi Ferenchez.

Még sok mindenben bizonytalanok lehetnek a kereskedők. A kereskedők még nem tudják, mennyibe fog kerülni a Mobil Adat által biztosított adatátvitel. Mivel az átállás kötelező érvényű és a SIM a gépekben nem cserélhető, rá lesznek kényszerülve a Mobil Adat szolgáltatásának használatára. Kerül, amibe kerül.