László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem korrupció miatt zárták el a pénzcsapot

2013.08.15. 12:34 Módosítva: 2013.08.15. 12:35
A nemzetközi sajtó is felfigyelt a felfüggesztett uniós pénzeink ügyére. Annak ellenére, hogy a hír egyáltalán nem újdonság, Lázár János, új NFÜ-vezér helyezte vissza a figyelem középpontjába első sajtótájékoztatóján. A Financial Times tudósítása idézi az Európai Bizottság szóvivőjét, aki szerint ebben a hónapban találkoznak a bizottság és a magyar kormány illetékesei. A Reuters pedig arról számolt be egy uniós diplomatára hivatkozva, hogy a pénzügyi ellenőrző rendszer problémái miatt függesztették fel az uniós forrásokat átmenetileg, csalásra nem bukkantak.

Lázár János hétfői bemutatkozó sajtótájékoztatóján erősítette meg azokat a korábbról már ismert híreket, miszerint az Európai Unió felfüggesztette az uniós források jelentős részét. A 15 operatív programból 13-at jelenleg nem finanszíroz az Európai Unió. Így például az útépítési vagy a társadalmi felzárkóztatási programok finanszírozását. Az erről szóló akciótervet tegnapi ülésén tárgyalta is a kormány – számol be a Portfolio.hu.

A Financial Times idézi Jonathan Todd bizottsági szóvivő tegnapi szavait, aki megerősítette az uniós források átmeneti felfüggesztésének tényét. Hozzátette: nyolc operatív program uniós finanszírozásának leállításáról van szó, miután jelentős hiányosságokat találtak a kérdéses operatív programok irányításában és ellenőrzésében.

A visszatartott pontos összeg a kormány és az Európai Bizottság között zajló egyeztetések kimenetelétől függ, amelyre jelzése szerint még ebben a hónapban sor kerül. Lázár János szeptemberig szeretné lezárni a kérdést. 

Az FT cikke emlékeztet arra, hogy Magyarország elkeseredetten küzd az EU-forrásokért, hogy finanszírozni tudja a beruházásokat (jelentések szerint a beruházások 97 százaléka uniós forrásból valósul meg részben), eközben pedig nem túl jó a viszony Brüsszel és Orbán Viktor között.

A brit üzleti napilap szerint nem Magyarország az egyetlen, ahol létezik a probléma. „Nemrégiben Csehország és Románia is szembesült Brüsszel kemény lépésével” – nyilatkozta a lapnak Otilia Dhand, a Teneo Intelligence szakértője. Kiemelte ugyanakkor, hogy a magyarországi programokkal kapcsolatos problémák már 2011-től kezdődtek, és a forrásokat már 2012 végén felfüggesztette Brüsszel.

A kormány minden erejével igyekszik rendbe tenni az uniós programok ügyét, szorítja ugyanis a pénzek elköltésének határideje és a jövő évi választások. Az EU-forrás a magyar kormány egyetlen reménye, hogy átadó ünnepségeket rendezhessen. „Lázár János mostani kijelentése csak ismét a figyelem középpontjába helyezte a kérdést. Az EU nem most lépett hirtelen” – jegyezte meg a szakértő. 

A Reuters hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó bizottsági forrásra hivatkozva azt írta összefoglaló anyagában, hogy a pénzügyi irányítással és az ellenőrző rendszerrel voltak problémái Brüsszelnek a magyar uniós programok esetében. De nem találtak olyan jeleket, amelyek korrupcióra vagy csalásra utaltak volna – tette hozzá.

Korábban megírtuk, erős késésben vagyunk az uniós pénzköltéssel, lassan egy éve nem kapunk pénzt az uniótól a fejlesztések túlnyomó többségére. Rohammunkával be kell gyűjteni 500-700 milliárdnyi számlát, és kiszórni még 500 milliárdot, akár szabálytalanul is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!