300 forint felett az euró

2013.08.16. 11:42
Péntek késő délelőtt kilenc nap után újra 300 felett járt az euró forintárfolyama. A magyar fizetőeszköz gyengülése mögött a globális hangulat romlása áll.
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Lendületes gyengülésnek indult a forint az euróval szemben: a péntek reggeli 298,6 forint után néhány óra alatt 300,3 forintig erősödött az euró. Utoljára augusztus 7-én érintette a 300-as lélektani szintet a magyar fizetőeszköz, március és április végén pedig jelentősen efelett járt (az idei leggyengébb forintárfolyamot március 25-én sikerült megütni, 307,1-nél).

    A forintpiac most nem túl likvid, mivel a sok szabadság miatt nincs jelen túl sok befektető; ez kedvez a nagy mozgásoknak. A globális hangulat sem túl kedvező, hiszen a befektetők aggódnak a Federal Reserve eszközvásárlási programjának visszafogása miatt. Ezért minden kockázatosabb eszközt (részvényeket, feltörekvő piaci kötvényeket és devizákat) inkább eladnak. Az itthoni tényezők között pedig azért aggódhatnak a befektetők, mert az MNB a jelek szerint mindenáron folytatni akarja a kamatcsökkentést.