Áder segített a menekülő takarékszövetkezeteknek

2013.08.16. 18:44

Ha Áder János nem dobja vissza a takarékszövetkezetek államosításáról szóló törvényt, akkor nem sikerült volna három pénzintézetnek kivonnia magát a törvény alól – értesült az Origo. Volt ugyanis egy kiskapu: azt a takarékot nem kényszerítik az állami erőnyszervezetbe, amelyik éppen bankká alakulás folyamatában van.

Három szövetkezet - a Takarék Szövetkezeti Hitelintézet, a Buda Takarék Szövetkezeti Hitelintézet és a Dél-Dunántúli Takarék Szövetkezeti Hitelintézet - ezzel a kiskapuval élt: éppen akkor adták be a bankká átalakulási kérelmet, amikor erre néhány napig újra lehetőség volt. Ha a köztársasági elnök nem küldi vissza az Országgyűlésnek a törvényt, akkor esélyük sem lett volna, de így is gyorsnak kellett lenniük, hiszen két nappal később, július 5-én szinte változatlan formában újra elfogadta a parlament a törvényt.

A takarékszövetkezeti szektor radikális átalakítása augusztus 27-én zárul, ekkor lesz az a közgyűlés, amikor a Takarékbank jelenlegi főtulajdonosai, a takarékszövetkezetek az új törvény kényszere által minden bizonnyal meg fogják szavazni, hogy az állam – a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank megkerülhetetlen pozíciókhoz jusson. A szövetkezeteknek nincs más választásuk, ha ellenkeznek, akkor a törvény erejével veszik el a részvényeiket, tehát a menetrend elég világos, szigorúan szabályozott és kellően gyors ahhoz, hogy ne akadjon meg.