Szilvia
5 °C
16 °C

Csányi nem csinálhat zöldbankot

2013.08.16. 08:20
Orbán felvetésére lekerült a napirendről a megújult uniós finanszírozási forma – értesült a Népszabadság.

A szerdai kormányülésen Orbán Viktor felvetésére „nulladik tárgyalási pontként” végleg lekerült a napirendről a zöldbank alapításának koncepciója – írja a Népszabadság. Az előterjesztés szerint a 2014–2020 közötti időszakban a jó néhány agrár- és megújulóenergetika-fejlesztést célzó uniós támogatás kiosztása egy speciális szervezeten, a zöldbankon át történjen. Orbán határozott kérdést tett fel a kérdéssel kapcsolaban – értesült a lap –, és mind a nemzeti fejlesztési, mind a vidékfejlesztési tárca képviselője nemmel válaszolt. Ezzel eldőlhetett, hogy Csányi Sándor OTP-elnök nagy valószínűséggel nem lesz zöldbankalapító.

Jó üzletnek ígérkezett a zöldbank felállítása, mely a 2014–2020 közötti uniós költségvetési ciklusban Magyarországnak az agrárium, a megújuló energetika, a környezetgazdaság finanszírozásához adandó, több százmilliárd forintot kitevő pénz elő- és társfinanszírozására hivatott. Állítólag az OTP a zöldbank megalapítására február végén készítette el a javaslatot, mely szerint az új pénzintézetnek a magyar bank 75, az állam 25 százalékban lett volna tulajdonosa.

Úgy tudni, nem is a kisebbségi állami befolyással volt gond, hiszen a majdan kiválasztandó – egyelőre nem ismert – banki partner is többségbe kerülne a várhatóan szeptembertől felálló zöldbankban, hanem kifejezetten azzal, hogy így még nagyobb hatalom összpontosulna Csányi Sándor kezében – írta pár hete a HVG. Lázár János miniszterelnökségi államtitkár, aki már többször konfrontálódott az OTP-vezérrel, egy éve elkerülhetetlennek nevezte egy olcsó hiteleket biztosító agrárbank létrehozását, mert szerinte a jelenlegi magyar bankrendszer nem kívánja finanszírozni a földművesek tevékenységét.

Tavasszal a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium részvételével közös előterjesztés is készült a kormánynak az agrárbank koncepciójára és tevékenységi körére vonatkozóan. Az MFB Zrt. akkor úgy becsülte, hogy az új bank alapítása körülbelül egy-két évet igényel, költsége húszmilliárd forint lenne.

Kell a nagy hálózat

Fülöp András, a Deloitte tanácsadó társaság partnere egy közelmúltban adott interjúban arról beszélt: ha nincs országos lefedettségű hálózat, ha nincs termék, ha nincsenek jó pályázati tanácsadók, ha nincsenek olyan emberek, akik ismerik az uniós támogatások hiperkomplex rendszerét, akkor nincs sok értelme. A zöldbank hozzáadott értéke ugyanis kézenfekvő: a vállalkozó egy helyen elérhet mindent, uniós támogatást, visszatérítendőt és vissza nem térítendőt, banki hitelt, állami garanciát, projektfinanszírozási tanácsadást. Ma Magyarországon két pénzügyi közvetítői hálózat rendelkezik ezzel a kompetenciahalmazzal – a takarékszövetkezetek és az OTP. A kormányülésen hozott döntés jelzésértékű lehet; a miniszterelnök az államilag integrált takarékszövetkezetekre szavaz az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?