Kinek kell az ingyen dollár?

2013.08.16. 12:24

3 milliárd dollárnyi százdolláros elpusztítására készül az amerikai kormány, mert olyan nehezen hamisítható bankjegyek nyomtatását rendelték el még 2011-ben, hogy még maguk sem tudják rendesen kinyomtatni őket – írja a newyorker.com.

A csodás százdollároson van színváltós Liberty Bell (szabadságharang, amelyet minden évben megkongatnak a függetlenség napján), titkos üzenetet rejtettek el a bankókról figyelő Benjamin Franklin gallérján, és apró háromdimenziós csík van rajta, ami mozogni kezd, ahogy mozgatjuk a százast. Tették mindezt a pénzhamisítók dolgának megnehezítése végett.

Az új pénzeket már 2011-ben forgalomba akarták hozni, azonban többféle nyomtatási hiba is előfordult azóta: korábban üres részek maradtak a bankjegyeken, nemrég pedig túl sok tinta került a bankókra, ami miatt a színek túlfolytak a kontúrjukon.

4698264502 895e64b589 z
Fotó: rbbaird / Flickr.com

A Fed júliusban jelezte, hogy elfogadhatatlan, hogy hibás bankók kerüljenek a rendesek közé, így harmincmillió százdollárost küldtek vissza, és rendes pénzt követelnek a hibásak helyett, mindeközben ráadásul még 30 milliárd dollárnyi pénz vár átvizsgálásra. A hivatal október 8-át jelölte meg a rendesen nyomtatott százdollárosok átadásának határidejéül.