Hedvig
4 °C
15 °C
27 900 szavazat
41 554 szavazat

Meglepődtek a Dunaferrnél az államosításon

2013.08.21. 15:07

Az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjét meglepte a magyar kormány hétfői vételi ajánlata, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentett be – mondta el az a társaság szóvivője szerdán.

Mezőközy András közölte szerint a cégvezetés és a miniszter közötti, hétfő délelőtti tárgyaláson egyáltalán nem volt téma az állam vásárlási szándéka. Hozzátette, hogy amennyiben a kormány valóban megfogalmazza vételi ajánlatát, arról biztosan nem a menedzsment fog dönteni, hanem a tulajdonos.

Tömeges leépítés

A cégvezetés júniusban jelentette be, hogy jelentős leépítésre készül a vállalat. Akkor azt mondták, akár a fehérgalléros dolgozók 30-40 százalékától is megválhatnak. A cégcsoportnál összesen több mint 7500 ember dolgozik (ebből a Dunaferr 5200 embert foglalkoztat), és a leépítés várhatóan a termelési részt kevésbé fogja érinteni.

Az m1 esti Híradója tudósítása szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn jelentette be, hogy a kormány még a héten vételi ajánlatot tesz a Dunaferr-re. Ez azért érdekes, mert előtte fél nappal Varga Mihály még pont az az ellenkezőjét mondta, pontosan azt, hogy „a Dunaferr visszaállamosítása nem merült fel”. Nem sokkal később már délelőtt tájékozódott, egyeztetett a Dunaferr vezetőségével, és ez alapján döntött már hétfőn a kormány.

Varga Mihály utána azzal kezdett el érvelni, hogy elhibázottnak tartják a Dunaferr egész privatizációját is. Hozzátette, hogy az ár kérdése és a körülmények tisztázása nagyon fontos a kormány számára. Emellett még elmondta, hogy „én azt gondolom, hogy ha van egy pozitív hozzáállás a mostani tulajdonosok részéről, akkor akár már az őszre, szeptember végére, október közepére meg lehet állapodni a legfontosabb kérdésekben”.

A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy ha nem fogadja el a tulajdonos az ajánlatot, akkor a kormány feladata segítséget nyújtani minden olyan embernek, akit elbocsátanak. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat például ügyfélszolgálatot nyit a cégnél, és szó volt arról is, hogy esetleg a Hankook átveheti a kirúgott dolgozókat.

15%
4490 Ft
3817 Ft
15%
7999 Ft
6800 Ft