Még idén dollár kell majd az országnak

2013.08.21. 19:55

„Úgy vélem, az Államadósság Kezelőnek még az idén dollárkötvényt kell kibocsátania a nemzetközi piacokon” – ezt Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára mondta a Heti Válasznak adott interjúban, megjegyezve: erre a tartalékok visszaépítése miatt van szükség. Orbán ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy az IMF-hitel idő előtti visszafizetése után megcsappan tartalékokat hogyan fogják visszatölteni a korábbi szintre.

Az államtitkár szerint ha figyelembe vesszük a piaci és IMF-es hitelnél „az eltérő futamidőt és devizanemet (...) kiderül, hogy közel azonos a két hitel költsége”. Ráadásul az IMF-kölcsön nem azért van, „hogy a piaci hiteleket kiváltsa. Ezért csak nagyon korlátozott összegben ad valóban kedvezményes kamatszinten hitelt”, hiszen a valutaalap programjainak is „az a végső célja, hogy az adott országot visszaterelje a piaci finanszírozáshoz”.

A devizaadósok újabb, még idén elindítani tervezett mentőprogramjáról is beszélt Orbán Gábor. Azt mondta, hogy minden devizaadósnak kötelező lesz igénybe vennie a most készülő legújabb mentőcsomagot, de ha valaki nyilatkozik arról, hogy ki akar maradni belőle, erre lesz lehetősége.

A mentőcsomagról érdemi részleteket nem árult el, beszélt viszont a finanszírozás lehetséges módjairól. „Nem látom be, miért ne csoportosíthatná át az állam az árfolyamgátra szánt erőforrásait egy másik programra, ha azt tapasztalja: a jogosultak alig negyven százalékának jelent megoldást az árfolyamrögzítés”. A másik ok szerinte az, hogy a devizahitelek forintosítása a jegybanknál jelentős megtakarítással járna, az így felszabaduló erőforrást pedig fel lehetne használni az új programra.

Azt mondta a végtörlesztés a probléma kezelésében speciális volt, mert kedvezményes árfolyamon történt. Egyáltalán nem biztos, hogy a devizahitelek kivezetésének is kedvezményes árfolyamon kellene végbemennie, tette hozzá. A most körvonalazódó megoldásban a tőke, illetőleg a kamatok terén nyújtott segítség kombinációja is szóba jöhet, hiszen a kormánynak az a célja, hogy az adósok érzékelhető könnyítést tapasztaljanak. Bár a kormány egyértelműen az adósok oldalán áll, nem kockáztathatja a pénzügyi rendszer stabilitását a devizaadós-mentés közepette, mondta az államtitkár.