Vezérváltás az orosz OTP-nél

2013.08.21. 16:56

Távozik posztjáról az OTP Bank oroszországi leánybankjának vezérigazgatója: Illés Zoltán helyét az új vezérigazgató kinevezéséig a jelenlegi pénzügyi vezérigazgató-helyettes, Szemere Dávid veszi át, erősítette meg az OTP Bank Nyrt. szerdán.

A Vedomosztyi című orosz napilap kedden írt arról, hogy szeptemberben távozik posztjáról Illés Zoltán, az OTP oroszországi leányvállalatának vezetője. A hivatalos indoklás szerint családi okokból, az OTP bankcsoport vezetésével történt közös megegyezéssel hagyja el posztját, de Illés Zoltán volt kollégái a pénzintézet gyenge pénzügyi mutatóival magyarázzák a szakember távozását - írta a befolyásos üzleti-politikai újság.

Az OTP Bank Nyrt. szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tulajdonában álló oroszországi székhelyű OAO OTP Bank irányításában 2013 augusztusától több személyi változás is lesz, amely a társaság tulajdonosi és szakmai irányítását egyaránt érinti. A bank 2013. augusztus 21-i közgyűlésén az igazgatóság tagjává választotta Hamecz Istvánt, aki korábban, 2008-tól már tagja, majd 2010-2012 között elnöke volt az orosz leánybank igazgatóságának. A szakember jelenleg az ukrán bank felügyelőbizottságának elnöke.

A két feladat egyidejű ellátása az OTP szerint lehetőséget biztosít arra, hogy a rendkívül sok hasonlóságot mutató orosz és ukrán piacon működő leánybankokban közös fejlesztési projektek valósuljanak meg. Illés Zoltán, az OAO OTP Bank vezérigazgatója családi okok miatt, közös megegyezéssel távozik posztjáról 2013. szeptember 2-án - olvasható a közleményben. A közgazdász végzettségű szakember 2006 júliusa óta volt az OTP Bank Lakossági Igazgatóságának vezetője, majd tapasztalatait 2012. májusától az OAO OTP Bank vezérigazgatójaként, az univerzális retail üzleti működési modell kialakításában hasznosította.

Az OTP Bank kifejti: az oroszországi leányvállalat kiemelt stratégiai helyet foglal el az OTP-csoporton belül, ezért a végrehajtott strukturális átalakításokat követően a rendkívül dinamikusan fejlődő, kihívásokkal teli orosz pénzügyi piacon fontossá válik a helyi viszonyok és körülmények mélyebb ismerete.