Puha lesz a devizahiteles csomag

2013.08.22. 13:51
A bankszektornak és az államnak se kerülne túl sokba az a terv, ami a kormány előtt van a devizahitelesek megmentéséről – értesült a portfolio.hu

Két forgatókönyv lesz a tárgyalás alapja a kormány és a Bankszövetség jövő keddi találkozójának – írja a portfolio.hu. Az egyik elképzelés szerint egyszeri lépéssel forintosítják majd a devizaalapú lakáshiteleket, és hogy ezzel rövid távon is jól járjanak az adósok, némi tőke- vagy kamatkedvezményt adnak hozzá nekik. A devizaforrást a Magyar Nemzeti Bank biztosítaná a bankok számára. A másik elképzelés ugyanez, de csak néhány éven belül, fokozatosan változtatná át forintalapúvá a devizahiteleket.

Az elképzelések csak a devizaalapú lakáshitelekről szólnának, és az árfolyamgátba már belépett szerződésekre is vonatkoznának, méghozzá automatikusan (csak az kerülne ki belőle, aki külön kérné ezt). Az árfolyamkockázatot így maga mögött tudná a lakosság, a devizatartalék csökkenése miatt pedig akár évi 30 milliárd forintot is megtakarítana az MNB.

A terv hátránya, hogy nem igazán radikális a devizahiteles probléma kezelésében, és komoly könnyebbséget sem jelent az adósoknak. Az viszont az előnye lehet, más ötletekhez képest valamivel kisebb pénzügyi áldozatot követelnének meg a bankszektortól és az államtól.

A forintosítás hosszú távú költségét – az árfolyam kiszámíthatatlansága miatt – nehéz megbecsülni, az ügylettel mindenesetre a bankok és a lakosság is nyerhet. A kamattámogatás pedig a portfolio.hu számításai szerint – tíz százalékos törlesztőcsökkentést feltételezve – 39 milliárd forintjába kerülne a bankoknak és az államnak, de számos tétel módosítja ezt a költséget.

A kormány sorozatos mentőakcióinak dacára a devizahiteles kérdés csak nem akar megoldódni, sőt, a társadalmi válság egyre nagyobb. A leginkább megszorultakon ez a csomag sem tudna érdemben segíteni. Abba a kormányzati kommunikációs elképzelésbe viszont tökéletesen beleillik, ami minél tovább áramoltatni szeretné a kormány segítő szándákáról szó híreket.