Kósa: Végleges megoldás kell a devizahitelek ügyében

2013.08.23. 07:51

Kötelező érvényű, a devizahiteleket véglegesen kivezető, a bankrendszer stabilitását nem veszélyeztető megoldást tart szükségesnek a Fidesz ügyvezető alelnöke. Kósa Lajos csütörtök este, a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt is hozzátette: rendkívül kockázatos lenne olyan eszközökkel élni, amelyeket a végtörlesztés vagy az árfolyamgát esetében alkalmaztak.

Olyan megoldásra van szükség, amely kötelező érvényű, hacsak valaki nem jelenti ki határozottan, hogy ebben nem kíván részt venni – fogalmazott Kósa Lajos. Úgy vélte, amíg vannak devizahitel-szerződések, a Magyar Nemzeti Bank keze meg van kötve az árfolyam-politikát illetően, addig "nem lehet normális árfolyam-politikát csinálni".

Rámutatott arra is: nemcsak a lakossági hitelek problémájára kíván végleges megoldást találni a kormány, hanem az önkormányzati hitelek kérdésére is. Így - mint mondta - a Magyar Bankszövetségnek a pénteki egyeztetésre erre a problémára is javaslatot kell készítenie.

Hozzátette azt is: a végső megoldást a bankszövetség, a kormány és a frakció javaslatainak közelítésével kell megtalálni. Kijelentette azt is: ennek során nem lehet a magyar pénzügyi közvetítő rendszer, benne a bankrendszer stabil működését kockáztatni. Úgy fogalmazott: nem lehet olyan eszközökkel élni - vagy rendkívül kockázatos -, amelyeket a végtörlesztés vagy az árfolyamgát esetében alkalmaztak.

A politikus a devizahitelekkel kapcsolatos augusztus 20-ai tüntetésről szólva azt mondta: ez már a politikai kampány része volt, hiszen olyan szervezetek tüntettek, amelyek maguk is indulnak a választásokon.

"A napnál is világosabb, hogy hibás termékről van szó" – jelentette ki a devizahitelekről, és életszerűtlennek, rossz megközelítésnek tartotta az árfolyamkockázat beépítését a lakossági hitelekbe. "A Gyurcsány-Bajnai-kormány nagy bűne, hogy a problémát elengedte, a nyakunkra hozta ezt a csapdát" – jelentette ki Kósa Lajos.