Lóvizsgát kell tenniük a lovaknak

2013.08.23. 13:10

Alkalmassági vizsgát kell tenniük a lovaknak szeptembertől, nem lehet ezentúl bármilyen lovon lovaglást tanítani vagy lovasterápiát végezni. A Magyar Lovasterápia Szövetség és a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség kidolgozott egy minősítési rendszert, a régóta erre használt lovakat jövő június 30-ig kell levizsgáztatni. A vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tenyésztési hatósága végzi majd.

A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete módosítja a lovasterápia és a fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatás személyi feltételeit is. A két szolgáltatást – a lovasterápiát és a fogyatékos személynek nyújtott lovas szolgáltatást – fontos megkülönböztetni. A lovasterápia egy speciális fejlesztő-rehabilitációs szolgáltatás, amely sérült, fogyatékos vagy pszichológiai kezelés alatt álló személy gyógyítását szolgálja. A fogyatékos személynek nyújtott lovas szolgáltatás pedig a fogyatékos személy és a ló együttes felkészültségén alapuló, kondíciónövelő, rekreációs, szabadidős tevékenysége.

A lovasterápia szolgáltatás nyújtásakor jelen kell lennie olyan lovasterapeutának, aki rendelkezik gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus, konduktor vagy orvos alapdiplomával, vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséggel, és megszerezte a felnőttképzés vagy a pedagógiai továbbképzés keretén belül a lovasterapeuta szakmai végzettséget.

A fogyatékos személyeknek nyújtott lovas szolgáltatásnál jelen kell lennie olyan lovasoktatónak vagy edzőnek, aki rendelkezik a lovas szolgáltatás nyújtásának általános képesítésével, és megszerezte a fogyatékos személyek lovassportja kiegészítő képzettséget vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséget. Ezeket a tevékenységeket egyébként a gyakorlatban nagyrészt eddig is ezek a szakemberek végezték. A képesítés megszerzésének határidejét a megfelelő felkészülés érdekében 2015. december 31-ére írja elő a tervezet.