Takarékok: Ezzel még nincs vége

2013.08.23. 17:45 Módosítva: 2013.08.23. 18:11

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) azt javasolja tagjainak, hogy a napokban tartandó közgyűléseiken fogadják el a Szövetkezeti Hitelintézetek Integráció Szervezete által kiadott alapszabálymintákat, valamint, hogy a TakarékBank új alapszabályára is szavazzanak igennel a bank augusztus 27-i közgyűlésén. Ugyanakkor a határozatok magyarázatában tüntessék fel, hogy a törvényi kényszer miatt kellett így eljárniuk. Az OTSZ azért bíztatta erre tagjait, mert ha nem fogadják el az alapszabályt, kizárják magukat a rendszerből.

A szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény által meghatározott menetrend szerint a takarékszövetkezeteknek augusztus 27-ig kell elfogadniuk új alapszabályukat vagy alapító okiratukat az integrációs szervezet által meghatározott szöveggel. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank augusztus 27-i közgyűlésén csak azok a takarékok vehetnek részt, amelyek elfogadták új alapszabályaikat.

Az OTSZ mint felperes jogalkotással okozott kár megtérítése iránti keresetet nyújtott be csütörtökön a magyar állam, a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Posta, az integrációs szervezet és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ellen, mivel álláspontja szerint minden alperes állami szervnek része volt abban, hogy a Magyar Posta névértéken, 2000 forintos áron jutott hozzá a TakarékBank részvényeihez, ami a reális piaci értéknek mindössze az ötöde. Közölték: augusztus 27-én nincs vége a küzdelemnek, nem adják fel, és ha nem lesz időben alkotmánybírósági vagy alapjogi biztosi állásfoglalás, európai fórumokhoz fordulnak addig, amíg fordítani tudnak a folyamaton.

Lemondott a Zirci Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője

Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője lemondott a Zirci Takarékszövetkezet elnök-ügyvezető pozíciójáról, és megszüntette takarékszövetkezeti tagságát is. Varga az OTSZ ügyvezetői tisztségét viszont megtartja, mert Demján Sándorral, az OTSZ elnökével úgy döntöttek, minden eszközzel addig küzdenek, amíg a takarékszövetkezeteket sújtó törvény jogsértő rendelkezései érvényben vannak.