Varga: a kormány jövő héten tárgyal a Dunaferr megvételéről

MTI/Index
2013.08.24. 18:09

A Dunaferr elfogadta a kormány tárgyalásokra vonatkozó ajánlatát, a tárgyalások a jövő héten elkezdődnek - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Lánchíd Rádiónak a kőszegi Tranzit fesztiválon. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy "összegről még nem lehet beszélni."

"A kormány arra hatalmazott föl, hogy a szükséges tárgyalásokat kezdjem meg. Ennek a levelét elküldtem a Dunaferr tulajdonosainak, akik erre pozitív választ adtak. Azt mondták, készen állnak arra, hogy ezeket a tárgyalásokat a jövő héten megkezdjük" - emelte ki Varga Mihály az interjúban. A nemzetgazdasági miniszter konkrét összegeket egyelőre nem akart mondani.

Varga Mihály kijelentette: először is pontos információkkal kell rendelkezni a Dunaferr tényleges helyzetéről. Mint mondta, 2004-ben ezt a céget értékesítették, "de nem tudjuk milyen feltételekkel, és abból mi valósult meg". "A feltételek papíron megvannak, de hogy abból mit teljesített a tulajdonos, meg kell nézni" - hangoztatta Varga Mihály.

Mint mondta, tájékozódni akar a kormány arról, hogy milyen döntések születtek beruházás, felújítás és létszámgazdálkodás vonatkozásában. Közölte azt is, a vételi szerződés szövegét már megkapta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, de még nem tudott belenézni. Jogászok, közgazdászok segítségét kérik ahhoz, hogy a szerződés alapján mivel hozakodjanak elő a tárgyalásokon.

Tárgyalni szeretnének, és azt is beszélni, hogy milyen gondjai vannak a Dunaferrnek - mondta a miniszter, hozzátéve: választ keresnek arra is, miért jelentette be a cég vezetése augusztus elején, hogy létszámleépítésben gondolkodik. Varga Mihály kiemelte: "azt szeretnénk elérni, hogy emberek ne kerüljenek utcára, és lehetőség szerint a foglalkoztatás szintjét meg tudjuk tartani".

Nemhogy 1500 munkahely sorsa, de 150 vagy 15 munkahely is nagyon fontos a kormány számára - hangoztatta. Ennél a munkaerő-létszámnál azonban elemi érdeke a kormánynak, hogy ne csak közvetlenül a gyár, de Dunaújváros és az egész régió érintettségét is lássa.

Ahogy arról egy korább cikkünkben írtunk, nem tudni, hogy pontosan mire lenne jó az államnak a vásárlás: az 1500 embertől a cégnek mindenképpen meg kell válnia, ha talpon akar maradni a versenyben. Lehet, hogy az egész vásárlási szándék csak kommunikációs fogás a kormány részéről. Pénteken a cég vezére közölte: örül, hogy a kormány tárgyalna velük.