Darabonként adják el a kapuvári húsgyárat

2013.08.26. 15:33

A két sikertelen kör után nem írnak ki harmadik pályázatot az üzem vagyonára az egykori kapuvári húsgyárat működtető cégek felszámolóbiztosai.

"A jövőben nem befektetőt, hanem a vagyonra vevőt keresünk, pályázat nélkül" - fogalmazott Jendrolovics Péter Pál felszámolóbiztos. Ezzel elszállt annak az esélye, hogy belátható időn belül újraindulhat a termelés a tavaly ősszel leállt üzemben.

Korábban Kapuvár városa jelentette be, hogy megveszik egyben a céget és újraindítják a termelést.

Elő is készítették a pályázatukat, de a munka eredményeként kiderült: a gyár működtetéséhez forintmilliárdokra volna szükségük, ekkora összeget pedig nem tudnak előteremteni.

Hámori György polgármester korábban elmondta, hogy azt tervezték, hogy a védőgázos húsárut előállító Kapuvári Bacon Kft. tevékenységére alapozva, kizárólag a feldolgozásra és a csomagolásra összpontosítva mintegy 140 emberrel indítanák újra az üzemet. Így is "nehéz lett volna a nyereséges működést biztosítani", de a vágás felújítása esetén "egyértelműen átfordulna veszteségesbe" a működés.

Sokkal tartoznak

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság végzése szerint egy tavaly szeptember 17-én benyújtott kérelem alapján rendelték el a Kapuvári Hús Zrt. felszámolását.

A december eleji hitelezői tájékoztatón az hangzott el, hogy a dolgozók járandóságának teljes kifizetésére akkor van matematikai esély, ha sikerül eladni a gyár vagyonelemeit. Ezen felül mintegy 3,5 milliárdos beszállítói és négymilliárdos egyéb követelést tartottak akkor nyilván. A határidőig mintegy 120 hitelezői bejelentés érkezett, összesen körülbelül 7,6 milliárd forint értékben.