Jó a közmunka, hiszen máshol is lazsálnak

2013.08.26. 16:16

Bemutatta Pécsen Csizi Péter alpolgármester és Moór Eszter a Népjóléti bizottság elnöke, hogy milyen sikeres a közmunkaprogramjuk. Szerintük március óta már több mint egymilliárd forint értékben nyírta a füvet és tisztogatta a járdákat a mintegy félezer közmunkásuk, és az is szép eredmény, hogy ezáltal csökkent a munkanélküliség.

Máshol se érdemi a munka, csak nincsenek szem előtt

A bama.hu szociológiai eredményekre hivatkozva az eseményen felvetette, hogy a hivatalos számok elfedhetik a valóságot, mellesleg csökkent a helyi álláshirdetések száma és talán nem is folyik érdemi munka a közmunkaprogram során.

Erre Moór Eszter úgy válaszolt, hogy itt követelnek az emberektől, másrészt pedig "sajnos a magyar munkahelyek egy részénél sem folyik érdemi százszázalékos munka, csak az ott dolgozók épp nincsenek szem előtt." Azt nem kérdezték meg a vezetőktől, hogy ha egyébként is szükség volt fűnyírásra, járdatisztításra egymilliárd forint értékben, akkor miért nem vettek fel embereket rendes állásba.

Nem volt koncepció, többet nem mondhatok

Csizi alpolgármester szerint a foglalkoztatáspolitikájuk legfontosabb lépése az volt, hogy belevágtak a Pécs Déli Ipari Park kiépítésébe, ráadásul úgy, hogy „két és fél éve semmiféle koncepció nem állt rendelkezésünkre”, és nem is volt hol fogadni a nagy cégeket.

Az ipari parkban 80 hektáron novemberre befejeződik a tereprendezés, a közművesítés, májusra megépül egy szolgáltatóház, kisebb vállalkozásoknak. Tárgyalnak cégekkel, de egyelőre többet nem mondhat.