Meglepően nagyot vágott Matolcsy

2013.08.27. 14:07
Olyat tett a jegybank, mint még soha: nem negyedszázalékkal, hanem annál csak egy kicsit kevesebbel, 20 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatlábat. Amit ezzel új történelmi rekordmélységbe hozott le. A vártnál nagyobb kamatcsökkentéssel meglepte a piacokat is, a forint hirtelen egész nagyot gyengült. Az unortodx kamatvágással rendkívüli társaságba, többek között Zimbabwe, Venezuela és (a fejlett országok közül egyedüliként) Tajvan közé került Magyarország.

Új rekordmélységbe vitte le az irányadó kamatlábat a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A kamatcsökkentés mértéke szokatlan volt: ezúttal 0,2 százalékkal csökkentették az irányadó kamatlábat, 3,80 százalékra. Azt már korábban jelezte a jegybank, hogy a szokásos 0,25 százalékosnál kevesebb lesz a kamatcsökkentés mértéke, de arra nézve nem adott támpontot, hogy ez pontosan mekkora lesz. A piaci elemzők konszenzusa a döntés előtt 0,10 százalékos csökkentésnél alakult ki, részben a jegybankelnök jelzései miatt.

 

Matolcsy György jegybankelnök korábban úgy beszélt: az év végéig tartani fog a kamatcsökkentési ciklus, aminek célja legalább 3,5 százaléknál lenne, de 3 százalék is lehet. Arra is utalt, hogy "például 0,1 százalék" is lehet a csökkentés mértéke. Ez némi bizonytalanságot okozott a piacon a kamatcsökkentési pálya alakulásával kapcsolatban.

Az, hogy végül 0,2 százalékkal vitték le a kéthetes kötvények kamatát, a kialakult várakozásokhoz képest nagyobb monetáris lazítást jelent. Ennek megfelelően a forint gyengült a bejelentés után, az euró jegyzése 299,9 forintról 301,5 forintra ugrott.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A külvilágtól félnek Matolcsyék

    A lassabb kamatvágás egyértelműen az óvatosság jele – értékeltek elemzők még a kamatdöntés előtt. Az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve ugyanis az eszközvásárlási programjának visszafogásán gondolkodik, a várakozások szerint már két hét múlva is bejelentheti, hogy a mostani havi 85 milliárd dollárnál kisebb értékben vásárol csak kötvényeket és jelzálogleveleket. Azóta nagy felfordulás alakult ki az olcsó dollárfinanszírozástól függő feltörekvő piacokon, igaz, a kelet-közép-európai régió eddig nagyrészt megúszta a bajt.

    A magyar jegybank vezetése továbbra sem akar letéri az eddig sikeresnek bizonyuló kamatcsökkentési pályáról, de a kockázatokat látva lassítani akarnak a lazításon. Ez indokolt lehet, hiszen a legtöbb elemző szerint a jegybank nagyot kockáztatott a kamatcsökkentési ciklussal, és éppen a Fed nagyon laza politikája tette lehetővé, hogy ezt sikeresen végre is tudja hajtani – anélkül, hogy a forint csúnyán gyengülni kezdett volna.

    Monetáris Tanács: romlott az ország megítélése

    A monetáris tanács szerint az inflációs és reálgazdasági folyamatok lehetővé teszik a monetáris kondíciók lazítását, de a kamatcsökkentések ütemének mérséklése indokolt - áll a testület keddi, a kamatdöntő ülésről kiadott indoklásában. Az ország kockázati megítélése a bizonytalan nemzetközi pénzügyi környezetben kis mértében romlott.

    Értékelésük alapján kockázatot jelent a globális pénzpiaci hangulat változékonyabbá válása, ami az óvatos monetáris politika fenntartását indokolja. A monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja - teszik hozzá. Az inflációs nyomás Magyarországon mérsékelt maradhat, többek között a sok kihasználatlan kapacitás miatt. A 3 százalékos inflációs cél középtávú elérését így lazább monetáris politika biztosítja - áll a közleményben.

    Az MNB monetáris tanácsa tavaly augusztus óta 7,00 százalékról vitte le a kamatszintet 3,80 százalékra, tehát egy év alatt gyakorlatilag megfelezte azt. Most viszont nagyon bizonytalan, hogy mi lesz a folytatás, hiszen a külső környezet zordabb lesz, a következő kamatcsökkentés mértéke pedig kiszámíthatatlan. Ha a piac bizalmatlan lesz a jegybanki vezetéssel szemben, akkor akár drámaian is megnőhet az országkockázat – elszállhat a forint és az államkötvények hozama.

    Zimbabwe, Venezuela, Kambodzsa – hozzájuk csatlakozunk

    Meglehetősen szokatlan, hogy a jegybankok ne negyedszázalékkal – jegybanki zsargonban: 25 bázsiponttal – módosítsanak az irányadó kamatlábakon. Ennek ugyan nincs komoly szakmai oka, legfeljebb a kiszámíthatóság és a történelmi szokás. Viszonylag kevés ország van, ahol nem a negyedszázalék szorzatára végződne az irányadó kamatláb, és ezek egy része (például Csehország, Dánia vagy Szingapúr) csak valamivel a nulla felett tartja a jegybanki kamatszintet. Az alábbi országok viszont eltértek a matematikai ortodoxiától, közéjük léptünk be mától:

    Ország Irányadó kamatláb
    Bolívia 1,54
    Burundi 14,77
    Dzsibuti 10,61
    Ecuador 8,17
    Kambodzsa 1,19
    Kirgizisztán 4,17
    Lesotho 10,43
    Libéria 13,02
    Szudán 11,8
    Tadzsikisztán 6,1
    Tajvan 1,875
    Venezuela 15,43
    Zimbabwe 14,29