no

Elütött egy számot az MTI, büntetést kaphat

2013.08.29. 15:37

Piacfelügyeleti vizsgálatot indított a PSZÁF az MTI ellen, mert a hírügynökség téves adatot közölt a keddi kamatdöntés után, erősítette meg a pénzügyi felügyelet az Index értesülését. A Magyar Távirati Iroda délután kettőkor arról adott hírt, hogy „a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 3,90 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén”.

Az MTI ugyan gyorsan korrigált, Matolcsy Györgyék ugyanis valójában 3,80 százalékra vágták az alapkamatot a korábbi 4 százalékról, a vizsgálatot nem úszták meg. A hírügynökség hírének nem volt akkora piacmozgató hatása, mint a korábbi bloomberges elütésnek, nem kizárt, hogy itt is bírsággal végződik majd a vizsgálat.

Áprilisban a Bloomberg közölt tévesen olyan hírt, hogy az MNB 1,0 százalékra csökkentette az alapkamatot. A hibát 40 másodperc alatt korrigálták, de még így is 10 millió forintra bírságolta őket a PSZÁF. Az MTI híre annyiban is más, mint a Bloombergé, hogy itt nem a döntés előtt jelent meg a hír, illetve a címben helyesen szerepelt a tényleges csökkentés, csak a rövidhír szövegében szerepelt néhány percig tévesen az információ. (Ez egyébként annak köszönhető, hogy a várakozások a ténylegesnél kisebb vágásról szóltak, a rövidhírt alighanem előre bekészítették, majd kettőkor figyelmetlenül élesítették.)

A büntetést a Bloomberg esetében azzal magyarázták, hogy a pénzügyi piacokra kerülő információk valódiságának és megbízhatóságának az egyre inkább automatizálódó gazdasági hírközlési – és azon alapuló kereskedési – környezetben kiemelkedő jelentősége van. Ezért egy, a tevékenységét üzletszerűen végző, a gazdasági hírközlési piacon jelentős pozícióval, kiemelkedő hírnévvel rendelkező szereplő esetében a tőkepiaci törvény által megkövetelt elvárható gondosság azt jelenti, hogy rendelkezzen a hamis információközlés kockázatát hatékonyan kezelő informatikai megoldásokkal.