OVB: Nem lesz népszavazás a trafikokról

2013.08.29. 14:08 Módosítva: 2013.08.29. 14:10

A dohánytermékeket árusító trafikok korlátozását célzó két országos népszavazási kezdeményezést utasított el az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki budapesti ülésén.

A beadványtevő magánszemély azt akarta elérni, hogy népszavazás kötelezze az Országgyűlést egy olyan törvény megalkotására, amely előírja: dohányterméket forgalmazó üzlet ne működhessen se oktatási, se egészségügyi intézmény bejárati ajtajától légvonalban számított 650 méteres körzeten belül. Az OVB 5:3 arányban – egyértelműség hiányára, a tulajdonjog védelmére és a vállalkozás szabadságára hivatkozva – megtagadta a népszavazási ívek hitelesítését.

A testület júliusban elutasította a beadványtevő hasonló tartalmú kezdeményezéseit, amelyekkel azt akarta elérni, hogy törvény szerint ne működhessen dohányterméket forgalmazó üzlet olyan oktatási és egészségügyi intézmény 600 méteres körzetén belül, amelyben 18 évnél fiatalabbakat oktatnak, illetve ellátnak.

Az OVB csütörtöki ülésén ugyancsak megtagadta annak a népszavazási ívnek a hitelesítését, amelyen az a kérdés szerepelt: „Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés vizsgálja ki, hogy a bankok és a devizaadósok között létrejött szerződés a törvényi előírásnak megfelel-e?”
A testület egyhangúlag döntött az elutasítás mellett, egyértelműség hiánya és alaptörvénybe ütközés miatt.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője az állampolgárságot szerző külhoni magyarok választási regisztrációja kapcsán arról tájékoztatta az ülés elején a testületet, hogy „teljes erővel folyik” a regisztrációs eljárás, augusztus elsejéig 240 ezer levelet küldte ki. Közölte, közel tízezer levél érkezett eddig vissza.