Varga: A kormány vizsgálja a bankszövetség javaslatát

2013.08.29. 11:34

A kormány nem hozott döntést a devizahiteles-mentőcsomagról, jelenleg vizsgálja a Magyar Bankszövetség javaslatát – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten a „Díj a sikeres vállalkozásokért” elismerés átadója után.

A miniszter további részleteket nem közölt, csak annyit mondott, ha lesz konkrét, további lépés az ügyben, akkor arról tájékoztatást adnak. A bankszövetség a kormányzattal folytatott tárgyalások keddi fordulójára két részletes, hatástanulmányokkal alátámasztott tervet terjesztett elő.

Három fő eszköz kombinációját vizsgálta meg a szövetség: a kedvezményes árfolyamon történő átváltás (forintosítás), a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem lehetséges kombinációit, valamint a két optimálisabb változatot tették le a kormány asztalára.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a Magyar Bankszövetség javaslata tárgyalási alapként szolgálhat a devizahiteles-mentőcsomagról szóló egyeztetések során. Varga Mihály erről az m1 Híradójában beszélt kedden.

Úgy fogalmazott: a javaslat tárgyalási alapként szolgálhat, bár a szövetség nyilvánvalóan arra törekedett, hogy a bankok pozícióját próbálja meg levédeni. A miniszter szerint bármilyen megoldást találnak is, az csak olyan lehet, ahol közösen, "nagyjából arányosan" vesznek részt a felek a terhek csökkentésében.