Heim: Nincs jó közgazdasági válasz

2013.08.30. 15:53
A Századvég gazdaságkutató részlegének vezetője szerint nincs jó közgazdasági válasz a devizahitel problémára, egyébként is ez egy erkölcsi kérdés. Elismételte, hogy szerinte 305 forintos euróhoz kéne kötnünk a forintot. És bár a szabályozó és a lakosság is felelős, a bankok gonosz módon áthárították a megnövekedett országkockázatot, máshol ezt nem tehetnék meg. Ráadásul nem is euróban hiteleztek, pedig az kockázatkerülőbb lett volna.

Az eurót 305 forinton kellene rögzíteni Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke szerint, aki úgy véli, az így rögzített árfolyam kedvező lenne az exportőröknek, és kiszámíthatóvá tenné az országot.

Erkölcsi kérdés, közgazdasági válasz nincs

Heim Péter a Gazdasági Rádiónak adott, csütörtökön elhangzott interjújában arról is beszélt, hogy a devizahitelek ügye erkölcsi kérdéssé vált, és nem adható jó közgazdasági válasz a problémára. A szakember szerint ugyanakkor erkölcsi szempontból a bankszektort nem lehet mindenért felelőssé tenni.

Heim Péter
Heim Péter
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A befektetési szakember megismételte korábbi javaslatát, amely szerint 305 forinton kellene rögzíteni az eurót, felváltva ezzel a jelenlegi lebegtetési árfolyam rendszert.
Mivel hosszabb távon a forintnak - figyelembe véve az eurózóna gazdasági növekedését és inflációs trendjét - 0,5-1 százalékkal kellene leértékelődnie, akkor ez 5-10 éves távlatban, például az euró bevezetéséig, 5 százalékos nominális leértékelésnek felel meg – magyarázta Heim Péter, hozzátéve, hogy így számolva 315 forintos árfolyam jönne ki, amelyhez képest a 305 forint erősebb.

A 305 forinton rögzített árfolyam kedvező az exportőrök számára, egy kicsit "fogja" az importot, a fizetési mérleg jövedelem számláira is kedvező hatást gyakorolna, ráadásul kiszámíthatóvá tenné az országot – mondta a Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke.

Áthárították az országkockázatot, ezért bűnösek

Heim Péter úgy vélekedett, a devizahitelezésért a felelősség a szabályozót, azaz az államot és a hitelt felvevő lakosságot terheli. A bankok felelőssége abban áll, hogy a hitelt nem euróban, hanem svájci frankban nyújtották a rövidtávú profitmaximalizálás érdekében.

Heim Péter hozzáfűzte: a bankrendszer áthárított minden költséget, mert nem fedezte pozícióit, azaz kamatkockázatát, s ennek következtében, amikor Magyarország országkockázata megemelkedett, azt is át kívánta hárítani, noha egy prudens bankrendszerben ezt nem tehette volna meg.

Ami a terheket illeti, az államnak és a bankrendszernek jelentős részt kellene vállalnia, de a lakosság sem mentesülhet – hangsúlyozta a Századvég Gazdaságkutató vezetője. Hozzáfűzte: az ügyfeleknek azért kell részt vállalniuk a terhekben, mert senki sem kényszerítette őket a hitel felvételére, spekuláltak, hiszen forintkölcsönt is felvehettek volna.

A rendezést Heim Péter szerint nem lehet megoldani „egy nap alatt”, mert az a forintot hihetetlen nagy nyomás alá helyezné, jelentősen gyengítené. A Magyar Nemzeti Bank képes lenne beavatkozni, de a devizatartalékok több milliárdos csökkenése az ország sérülékenységével járhatna, mivel a külföldiek kezében lévő állampapír állomány megközelíti a 17 milliárd eurót – figyelmeztetett.