Az NGM sem tudja követni saját pénztárgépes kavarását

2013.09.02. 07:14 Módosítva: 2013.09.02. 07:15
Szeptemberben már nem használhatják a boltok, vendéglátóhelyek és szolgáltató cégek a hagyományos pénztárgépeket. Legalábbis elvileg. A gazdasági tárca az online kasszák bevezetésének újabb, négy hónapos halasztása után elfelejtette módosítani azt a miniszteri rendeletet, amelyben az előző halasztáskor augusztus 31-re módosította az átállás végső határidejét, és egyben meg is tiltotta az úgynevezett kiskasszák ezen időponton túli használatát.

Két napja legfeljebb a kézzel kitöltött nyugtával tud megfelelni minden hatályos előírásnak a hazai vállalkozások jelentős része. A klasszikus számlaadási módszer jogi reneszánsza annak köszönhető, hogy a jelek szerint már a kormányzat is nehezen tudja követni az online pénztárgépek bevezetésének csúszásait.

A pénztárgépek használatára kötelezett vállalkozásoknak az alig két hete még érvényes ütemterv szerint augusztus 31-ig kellett volna átállni az online kasszákra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonban az augusztus 16-án este kiadott közleményében harmadszor is elhalasztotta a bevezetés határidejét. Pontosabban a pénztárgépátállás első ütemének (kiskasszák) határideje változatlanul augusztus 31. maradt, ám az új ütemezés szerint az adóalanyoknak addig csak regisztrálniuk kell a NAV-nál vagy az ügyfélkapun, és egy üzembehelyezési kódot kell kérniük. Valójában december 31-ig kell fizikailag is beszerezniük és üzembe helyezniük az új gépeket, addig elég az is, ha van egy igazolásuk arról, hogy megkezdték az online átállás előkészítését.

A NAV szerint tehát a hagyományos, elektronikus naplót nem készítő pénztárgépek, a kiskasszák december 31-ig használhatók.

Az átállást kötelezővé tevő NGM-rendeletet azonban nem hozták összhangba az adóhatóság bejelentésével, ezért valójában megsérti a vonatkozó kormányrendelet hatályos rendelkezését az, aki augusztus 31. után továbbhasználta a elektronikus naplót nem vezető pénztárgépét.

A „pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról” szóló NGM-rendelet utoljára június 28-án módosította Varga Mihály. A miniszter Magyar Közlönyben kiadott rendelkezésével törölte az addig érvényes határidőt, június 30-át, és helyette az augusztus végi időpontot tette a szövegbe. Az legújabb változások azonban nem kerületek bele a rendeletbe.

A jogi kavarás a pénztárgépes vállalkozások mintegy 70 százalékát érinti. Legalábbis így becsülte meg a kiskasszás vállalkozások arányát Pankucsi Zoltán, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára, aki a múlt héten jelentette be, hogy egyelőre eltekintenek az érintettek bírságolásától, mert „a pénztárgépcserére kötelezettet nem érheti joghátrány, ha a piaci elégtelenségek miatt nem tud géphez jutni".

Az NGM eredeti szándékai szerint január, majd április 1. lett volna az átállás végső dátuma, de amikor egyértelművé vált, hogy a gépeknek még a tervezésére és az engedélyezésére sem elég az idő, nemhogy több százezer legyártására, módosítottak, majd könnyítettek a kereskedők kötelezettségein.