Eddig tartott az adósság elleni harc

2013.09.03. 17:53 Módosítva: 2013.09.03. 17:54

A privátbankár információ szerint a kormány eltörli a stabilitási törvénybe lefektetett adósságszabályt. Ezt szakértők már több fórumon kritizálták eddig is (legutóbb Oblath Gábor közgazdász), a kabinet végül az uniós kritikáknak engedve írhatja át a szabályt.

Bár konkrét információ nincs az új szabályozásról, az biztos, hogy az EU által is támogatott, a prociklikusságot (az aktuális gazdasági ciklust erősítő) minél inkább kizáró szabályozás irányába léphet egy nagyot Budapest. A Privátbankár úgy értesült, az új szabályon már dolgoznak, a Parlament őszi ülésszakában pedig búcsút is mondhatnak a régi szabályozásnak.

D  TT20091025045
Fotó: Kovács Attila

A kormány az adósság elleni harcot az Alkotmányba és egy sarkalatos törvénybe is beleírta. „Amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, az Országgyűlés csak olyan központi költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza" - fogalmaz az Alaptörvény.

A stabilitás törvény pedig rögzíti azt a képletet, mely alapján az adósságrátának csökkenni kellene. Ezek szerint a forintban mért államadósság az infláció és a gazdasági növekedés felének különbségével nőhetne. Ez az, aminek most búcsút int a kormány.

A lap szerint az Alkotmányban ugyan marad az alapszabály, de a képlet, hogy miként is kell majd a jövőben csökkenteni az adósságrátát, változhat. A kormány már eddig is többször puhította a szabályt és annak életbe lépését szinte születése pillanatában 2011-ről kitolta, egészen 2015-ig, vagyis először a 2016-os költségvetés megalkotásakor kellett volna figyelembe venni. A szabály amúgy meglehetősen szigorúra sikeredett, nem csoda, hogy annak alkalmazását el is halasztották egy időre.

Az adósságszabállyal kapcsolatos egyik legfőbb kritika az volt, hogy bizonyos körülmények akkor is költekezhet, ha szárnyal a gazdaság, és éppen akkor kell szigorú költségvetési politikát folytatnia, ha elmarad az ország gazdasági teljesítménye a potenciális szinttől. Új szabályozásról egyelőre nem sokat tudni, ám az vélhetően közelebb áll majd az uniós elvárásokhoz.

Nyilván kevésbé fajsúlyos, de a kormány augusztus közepén az adósságnyomás-mérőt is eltüntette az NGM honlapjáról, ami az aktuális adósságrátát mutatta. Arra hivatkoztak, hogy a mutató frissítése túl drága, havi 400 000 forint. Még több részlet, és az Index adósságnyomás-mérője itt található.