Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Inflációs rekordot hozhat az ősz

2013.09.05. 21:51

Makrogazdasági elemzők szerint egy százalékra, vagy akár annál alacsonyabbra is csökkenhet az infláció az őszre időzített újabb rezsicsökkentés nyomán. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön jelentette be, hogy a fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára, az újabb rezsicsökkentés vagy október 15-én, vagy november 1-jén lép hatályba.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a rezsicsökkentés hatására az infláció az év végére 1 százalékra, vagy akár az alá is fog csökkenni. Szerinte mivel a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremelése miatt arra lehet számítani, hogy az év végén tovább fog gyorsulni a bérkiáramlás, e két hatás együtt akár 5-6 százalékos reálbér-növekedést idézhet elő az év utolsó hónapjaiban. Véleménye szerint mindezek alapján szinte biztosra vehető, hogy a fogyasztás növekedése is gyorsulni fog az év vége felé.

Az érintett cégekre nézve ugyanakkor negatív hatással lesz a szolgáltatási díjak újabb csökkentése, ennek hatására beruházások maradhatnak el az energiaszektorban, ahol már most is "padlón van" a beruházásállomány, mondta Suppan.

Samu János, a Concorde elemzője szerint is 1 százalék alatti infláció alakulhat ki a jövő év elejére, ez azonban véleménye szerint csak átmeneti lesz. Hozzátette, hogy a rezsicsökkentés mellett az alapvető élelmiszerek áfájának tervezett csökkentése is mérsékli az inflációt. Az elemző ugyanakkor hiányolta az energiaszolgáltatás árának csökkentése mögül azokat a gazdaságossági számítások, amelyek megerősítenék, hogy mindez nem veszélyezteti a szektor stabilitását és működését. Samu szerint az energiaszolgáltató cégek mindenképpen kárvallottjai lesznek az intézkedésnek.

Rogán Antal közölte azt is: a Fidesz-KDNP arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára. Ennek hiányában a kormánypárti frakció felhatalmazásával a kabinet beterjeszti javaslatát a parlament elé, amely még az idén dönteni fog róla. A frakcióvezető szavai szerint a devizaalapú jelzáloghitelek kivezetését fogják célul tűzni, és ezeknek gyakorlatilag a forintosítását végrehajtani.

„Nem lehetnek túl közel az álláspontok, ha ilyet mondott, és ilyen távoli időpontot fogalmazott meg a frakcióvezető" − mondta Samu a kormány és a bankszektor közötti viszonyról. Véleménye szerint még jó pár hónapig is eltarthat, amíg kiderül, hogy milyen formát fog ölteni a devizahitelesek megmentését szolgáló újabb akció.

Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője szerint az intézkedés hatása az állampapír-piacra valószínűleg nem lesz jelentős, mert a piac elsősorban a maginflációs mutatót figyeli, ami az egyszeri hatásokat kiszűri. Az elemző szerint nehéz megmondani, hogy a szolgáltatókra milyen hatással lesz az újabb rezsicsökkentés, mert az energiaellátásban sokféle szolgáltató vesz részt.