Benedek
-5 °C
5 °C

Egyre kevesebb cég szűnik meg

2013.09.05. 10:43
Szerény ütemű csökkenésnek indult a megszűnő cégek száma az elmúlt hónapokban. Szeptember az augusztusi szabadságolások miatt kiugróan aktív hónap szokott lenni a cégbíróságokon, ezért a következő hónap még hozhat megugrást, de az Opten céginformációs szolgáltató szakemberei úgy vélik, hogy jövő év közepéig már egyre kevesebb cég fog megszűnni.

Az elmúlt három hónapban rekordközeli mértékben szűntek meg cégek Magyarországon: 9211 vállalkozásnál húzták le a rolót véglegesen. „A megszűnések száma továbbra is rekordközeli, sőt szeptemberben akár minden idők legmagasabb értékével is szembesülhetünk, mégis, alapjában, csökkenő trend kezd kibontakozni a megszűnések számát illetően” – mondta Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Trendfordulunk

Közben eltűnt 180 ezer cég

A Magyar Nemzet csütörtöki száma szerint több százezer vállalkozás helyzetét igyekeznek tisztázni a kereskedelmi és iparkamarák, miután a vállalkozói szféra számos szereplőjétől eddig nem érkezett meg az ötezer forintos hozzájárulás. Míg a tavalyi évre szólóan 564 ezer gazdasági szereplő fizette meg a hozzájárulást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, az idén csak 380 ezer.

„A megszűnések száma továbbra is rekordközeli, sőt szeptemberben akár minden idők legmagasabb értékével is szembesülhetünk, mégis, alapjában, csökkenő trend kezd kibontakozni a megszűnések számát illetően” – véli Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. „A mögöttünk álló cégbezárási hullám lecsendesülését valószínűsíti, hogy az utóbbi időben jelentősen visszaesett azoknak az új cégbírósági eljárásoknak a száma, amelyek cégtörléssel szoktak végződni. Ilyen eljárás a kényszertörlés, a végelszámolás, a felszámolás, és a csőd, igaz ez utóbbi számban elenyésző a többihez képest, és nem feltétlenül vezet törléshez” – mondja az Opten ügyvezetője.

8000 felett a megszűnések száma

Az elmúlt három hónapban 8123 olyan cégbírósági eljárás kezdődött meg, amely feltehetően 
megszűnéssel zárul. Ebből

  • az elszámolások és a végelszámolások száma egyaránt 2500
  • a kényszertörléseké pedig 3000. Összehasonlításul 2012 nyarán három hónap alattmég 13 400 ilyen eljárás indult, amiből 6000 volt felszámolás, 3800 végelszámolás és 1600 az – akkor még friss jogintézménynek számító – kényszertörlés.

Sok az új dohánybolt

A megszűnési hullám elhúzódó tetőzése mellett továbbra is viszonylag magas a cégalapítások száma. A 2012 előtti havi négyezer új társas vállalkozás születését eredményező cégalapítási kedv persze nem tért még vissza, de a 2012 azonos időszakit jelentősen meghaladja az új cégek száma – mondja Tóth Tamás. Tavaly nyáron összesen 7200 új céget jegyeztek be a cégbíróságok, idén viszont 8434-et, ami 17 százalékos növekedésnek felel meg.

A magas cégalapítási arány nagyban köszönhető a dohánykereskedelemmel kapcsolatos 
szabályozásnak. Ennek hatását leszámítva inkább folyamatosan stabilizálódó
cégstruktúráról beszélhetünk, csökkenő alapítási és tetőző törlési számokkal.

Pest nyugis, Zala viharos

Az Opten Cégfluktuációs Indexe (Opten – CFI) egy adott időszakban alapított és megszűnt cégek száma alapján áll össze. A 2013-as évet megvizsgálva látszik, hogy a cégbírósági torlódások okozta második negyedéves kiugrást leszámítva az alapítások száma alacsony, míg a korábban indult eljárásoknak köszönhetően magasak a cégtörlési számok.

Területi áttekintésben továbbra is kiemelkedően stabil megyének számít Pest (Budapest 
nélkül) 9 százalékos CFI-értékkel, a leghektikusabb pedig messze Zala megye, 
22 százalékos CFI-vel. A nagyobb ágazatokat vizsgálva arányaiban az infokommunikációs
szektor a legjobban stabilizálódott ágazat, a legnagyobb fluktuáció pedig továbbra is az 
építőiparban és a vendéglátásban tapasztalható.