Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nem változott az euróövezeti alapkamat

2013.09.05. 16:39

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa nem változtatott az euróövezeti alapkamat 0,5 százalékos szintjén csütörtöki kamatdöntő ülésén. A bank igazgatótanácsa úgy határozott, hogy a lassan megerősödő euróövezetnek nincs szüksége további gazdasági ösztönzésre az alapkamaton keresztül.

Az EKB csütörtöki kamatdöntő ülése után Mario Draghi, az EKB elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy volt ugyan gazdasági növekedés a második negyedévben az euróövezetben, de mindaddig folytatódik a laza monetáris politika, ameddig szükség lesz rá.

Az irányadó kamatláb nem csak rövid, hanem középtávon is változatlan marad. Draghi szerint ennek oka, hogy a gazdasági növekedés még elég visszafogott. Később említette, hogy ebben szerepet játszik a magas munkanélküliség is.

Az euróövezet országai 2013 második negyedévében kerültek ki a recesszióból, az első negyedévhez képest 0,3 százalékkal növekedett a gazdaság, véget vetve az azt megelőző 18 hónapos csökkenésnek. Draghi szerint ebben nagyon fontos szerepet játszott a belföldi fogyasztás.

Az EKB felfelé módosította az éves várható gazdasági GDP adatokat. 2013-ra korábban 0,6 százalékos csökkenést vártak, ám most már csak 0,4 százalékos csökkenéssel számolnak. Viszont 2014-re csökkentették a várható növekedési adatot, pontosan 1 százalékra. Mario Draghi szerint az inflációs várakozások megfelelnek az EKB által célnak tekintett 2 százalékos, vagy az alatti szintnek.

Az EKB elnöke szerint az egyes országokban tovább kell folytatni a reformokat, a gazdasági növekedést elősegítő kezdeményezések támogatását és a közszolgáltatások színvonalának javítását. Emellett viszont fent kell tartani a deficitcsökkentő programokat is.

Draghi beszélt a pénzügyi szektorról is, az EKB úgy tapasztalta, hogy növekedett a pénzügyi piacokon az önbizalom, folyamatosan csökken a túlzott likviditás, 2012 óta előrelépés történt a bankok megerősítésében. Ennek ellenére újságírói kérdésre az elnök kijelentette, hogy amennyiben szükséges, az EKB kamatcsökkentéssel és a likviditás bővítésével is kész beavatkozni a pénzügyi piacokon.

Görögországgal kapcsolatban Mario Draghi elmondta, hogy az EKB nem tervezi a görög hitelek elengedését, a közvetlen monetáris finanszírozást nem teszi lehetővé a szervezet szabályzata. Írországban és Spanyolországban az EKB elnök szerint jó irányba halad a konszolidáció. A szervezet folyamatosan figyelemmel kíséri a szíriai helyzet alakulását is, illetve a fejlődő piacok helyzetét, mint lehetséges kockázati forrásokat.