Elza
-3 °C
1 °C

A bankokat meglepte Orbán nyilatkozata

2013.09.06. 19:22

A Bankszövetség alelnöke szerint a magyar bankok meglepetéssel fogadták a kormányzópárt és Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát a devizahitelek ügyében, de remélik, hogy folytatódnak a tárgyalások a kormánnyal.

"Bármilyen végleges, általános megoldást csak együtt, a kormány, a bankok és az adósok részvételével lehet elérni" - mondta Gyuris Dániel pénteken a Reuters hírügynökségnek. Hozzátette: a kormány részvétele nélkül nincs megoldás, és reméli, hogy a tárgyalások az eredeti terv szerint a jövő héten folytatódnak.

"A higgadtság, a kiszámíthatóság és a bizalom helyreállítása alapvető feltétele a működő hitelpiacnak, és hosszabb távon a működőképes gazdaságnak" - mondta Gyuris Dániel.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken azt mondta, a bankok erkölcsi kötelességének tartja, hogy önként módosítsák a devizahitel-szerződéseket az ügyfelek javára. Emlékeztetett: a Fidesz-KDNP a visegrádi frakcióülésén arra szólította fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseken pedig változtassanak az ügyfelek javára.

A kormányfő szerint a devizahiteleket úgy kell átalakítaniuk a pénzintézeteknek, hogy az árfolyam-módosításból származó veszteség nagy részét ők viseljék, ne pedig az emberek. Ha ezt nem teszik meg november 1-jéig, a kormány lépni fog, és olyan megoldást alkalmaz, amely megszünteti a devizakölcsönöket, de méltányos módon, vagyis a devizahitelesek nem járnak majd jobban, mint azok, akik forintban adósodtak el.